Στα νερά της λίμνης Guerlédan, δυτικά της Βρετάνης (η μεγαλύτερη λίμνη της Βρετάνης της Γαλλίας με πάρκο που περιέχει εκτεταμένα μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλασία που οδηγούν στο δάσος Quénécan) την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο τουρίστες, ανακαλύφθηκαν παράξενες μορφές ζωής που μοιάζουν με ένα είδος μείγματος μέδουσας και σφουγγαριού θαλάσσης (ονομάζονται bryozoans).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι η ξηρασία επηρεάζει την λίμνη Guerlédan, η στάθμη του νερού συνεχίζει να μειώνεται. Έτσι στη Landroannec, οι χρήστες της παραλίας, έχουν μερικές παράξενες συναντήσεις τον τελευταίο καιρό.

Στην επιφάνεια του νερού, επιπλέουν παράξενες μορφές φυτικής ή ζωικής μορφής…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μυστήριο της έρευνας

Η Μανού Χόλντερ, επικεφαλής των ερευνών της προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης και των Φυσικών Πόρων, ξεδιπλώνει το πέπλο του μυστηρίου: «Πρόκειται για το λεγόμενο «Pectinatella». Είναι ένα βρυοζώο (κυριολεκτικά βρύα ζώα) δηλαδή, μια ζελατινώδη μάζα που αποτελείται από εκατοντάδες πολύπλοκες μικροβιακές κοινότητες που προέρχονται από πρωτόγονους ζωντανούς οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Μανού Χόλντερ ανέφερε επίσης πως δύο μικροσκοπικά βρυόζωα είναι αρκετά για να αναπτύξουν μια αποικία, αφού είναι ερμαφρόδιτα. Το ζεστό νερό της λίμνης τους ωφέλησε. Το φθινόπωρο όμως, αρκετές αποικίες πέθαναν με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά τα βρυόζωα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης