Η Γαλλία θα αναμείνει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στην Συρία προτού αποφασίσει για την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών; Ναι, θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών, όπως θα περιμένουμε την ψηφοφορία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το οποίο θα αρχίσει να συζητάει το θέμα αυτό από τις 9 Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτες του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έλαβαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών από την Συρία μπορεί να μη είναι έτοιμα για εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ηγέτες της G20 διαφώνησαν κατά την σύνοδο κορυφής όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Μια σαφής εντολή του ΟΗΕ θα ήταν προτιμότερη για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης στην Συρία, σημείωσε επίσης ο Ολάντ, αλλά πρόσθεσε ότι στόχος του ιδίου θα είναι η συγκέντρωση ενός συνασπισμού κρατών που θα τάσσονται υπέρ μιας επέμβασης αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα στην Συρία θα περιοριστούν μόνον σε στρατιωτικούς στόχους, πρόσθεσε εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ώστε η Γαλλία να πλήξει μόνον στρατιωτικούς στόχους για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων», σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς αν τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν ήδη μετακινήσει τα κύρια όπλα από περιοχές που είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχο, ο Ολάντ απάντησε: “Ένας δικτάτορας δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα”.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του είπε πως η ψηφοφορία του Κογκρέσου για μια επέμβαση αναμένεται να γίνει γύρω στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Αν δεν απαντήσουμε αυτό θα σημαίνει ότι ένας δικτάτορας που χρησιμοποιεί χημικά όπλα και σφαγιάζει σχεδόν 1.500 ανθρώπους και πολλά παιδιά δεν θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του, το οποίο σημαίνει επίσης ότι στην Συρία ή αλλού οι δικτάτορες μπορούν να δρουν υπό καθεστώς ατιμωρησίας», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος κατέβαλλε προσπάθειες για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων του σε μια πιθανή στρατιωτική δράση στην Συρία, υπογράμμισε ότι ελπίζει τουλάχιστον να λάβει την πολιτική τους υποστήριξη. «Προσπαθώ να εξασφαλίσω ότι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική θέση.

Τέλος ο Ολάντ μέμφθηκε σήμερα την γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», η οποία δημοσίευσε μια συνέντευξη του Σύρου προέδρου Άσαντ, στην οποία αυτός απειλούσε να πλήξει τα «γαλλικά συμφέροντα».

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ευχαριστήσουμε αρκετά την Φιγκαρό για την συναίσθηση των ευθυνών της έναντι των πολιτών επιτρέποντας στην γαλλική κοινή γνώμη να είναι ενήμερη με την συνέντευξη αυτού του δικτάτορα. Τώρα, γνωρίζουμε ότι θέλει να εξολοθρεύσει την αντιπολίτευση σε αυτόν», δήλωσε ειρωνικά ο Ολάντ.

Η δημοσίευση την Τρίτη στην γαλλική εφημερίδα μιας συνέντευξης του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έτυχε καλής υποδοχής από την γαλλική προεδρία, με στενούς συνεργάτες του προέδρου να εκφράζουν κατ΄ ιδίαν την έντονη ενόχλησή τους.

Επιμέλεια Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης