Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το πολύ πιθανό ενδεχόμενο πάνω από 2 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες να μεταναστεύσουν μαζικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει, με επείγουσα ερώτησή της προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Φινλανδή ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Laura Huhtasaari!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι Αφγανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη στο Ιράν (780.000) και στο Πακιστάν (1,45 εκατομμύρια), απ’ όπου, όπως υπογραμμίζει η Φινλανδή ευρωβουλευτής, είναι πολύ πιθανό να μεταναστεύσουν προς τις χώρες της ΕΕ.

Στην ερώτησή της, μάλιστα, η ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν ανθρωπιστικούς ή οικονομικούς πόρους για να δεχτούν έναν τεράστιο αριθμό Αφγανών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ και προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει τις πολιτικές λύσεις που χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Λιθουανία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση της Laura Huhtasaari:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και, μεταξύ άλλων, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, Κτιρίων και Κοινότητας της Γερμανίας προέβλεψε ότι 300.000 έως 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, μεγάλος αριθμός Αφγανών φιλοξενείται από τους γείτονες του Αφγανιστάν, το Ιράν (780 000) και το Πακιστάν (1,45 εκατομμύρια), και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι χώρες έχουν περισσότερη χωρητικότητα.

Αυτό σημαίνει αναπόφευκτη αύξηση της πίεσης του Αφγανιστάν για τη μετανάστευση στην ΕΕ.

Το 2015-2016, οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ απέτυχαν εντελώς και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο. Η προσφυγική κρίση του 2015-2016 οδήγησε σε σημαντική μείωση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία εκδηλώθηκε με τη μορφή αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015–2017. Τα προβλήματα ένταξης έφτασαν στο αποκορύφωμα και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν ως άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να επαναλάβει τα λάθη της περιόδου 2015-2016, εάν υπάρξουν μαζικές ροές Αφγανών μεταναστών μέσω της Τουρκίας, για παράδειγμα.

Από τα κράτη μέλη, η Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει να ενισχύσει το τείχος κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της, ώστε να μην επιτραπεί σε Αφγανούς πρόσφυγες να εισέλθουν μέσω του εδάφους της στην Κεντρική Ευρώπη.

Η υβριδική επιχείρηση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία εναντίον της Πολωνίας και της Λιθουανίας νωρίτερα φέτος με τη χρήση λαθρομεταναστών είχε ως αποτέλεσμα η Λιθουανία και η Πολωνία να φτιάξουν φράχτες κατά μήκος των συνόρων τους με τη Λευκορωσία.

Ένας νέος νόμος έχει επίσης τεθεί σε ισχύ στη Λιθουανία, ο οποίος επιτρέπει την άμεση επιστροφή λαθρομεταναστών στη Λευκορωσία στα σύνορα.

Οι πολιτικές λύσεις που χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Λιθουανία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να γίνουν πολιτική της Ένωσης. Είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν ανθρωπιστικούς ή οικονομικούς πόρους για να δεχτούν έναν τεράστιο αριθμό Αφγανών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ.

Είναι διατεθειμένο το Συμβούλιο να εξετάσει μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ενισχύοντας τα φυσικά εμπόδια στα σύνορα και εισάγοντας τυπική άρνηση εισόδου σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης