Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αναχώρησε σήμερα για την Ιταλία, απ’ όπου αρχίζει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί επίσης στη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους επενδυτές, παρά τη συνέχιση των πολιτικών ταραχών.

Ο Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού που απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πάπα Φραγκίσκο, κατά την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Βατικανό τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες την Τετάρτη.

Η καταπολέμηση των τζιχαντιστών, κυρίως των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν στη γειτονική Λιβύη, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Σίσι θα επιδιώξει να ενθαρρύνει την επάνοδο των ξένων επενδυτών στην Αίγυπτο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί από τα τρία και πλέον χρόνια πολιτικής αστάθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εξελέγη πανηγυρικά τον Μάιο, αφού κατέστειλε κάθε ισλαμιστική και κοσμική αντιπολίτευση, έχοντας την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, η οποία στη μεγάλη της πλειονότητα αναγνωρίζει στον Σίσι ότι έθεσε τέλος στο «χάος» στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης