Περιοδεία στην Ιταλία και τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η νέα ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα ξεκινήσει την Τρίτη από τη Ρώμη, όπου ο Πομπέο, ένας πιστός χριστιανός Ευαγγελιστής, που στις ομιλίες του επικαλείται συχνά την πίστη του και δηλώνει ότι έχει πάντα ανοιχτή τη Βίβλο στο γραφείο του, θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο. Θα συμμετάσχει επίσης σε ένα φόρουμ στο Βατικανό για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ θρησκευτικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις συναντήσεις του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Πομπέο, ο πρώτος ιταλοαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία για να επισκεφθεί το Αμπρούτσο, τον τόπο καταγωγής του. Μολονότι ο ίδιος δεν μιλάει ιταλικά, οι παπούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από αυτήν την περιφέρεια στα ανατολικά της Ρώμης, απ’ όπου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. «Θα μιλήσουμε για τις ρωσικές προσπάθειες να σπείρουν τη διχόνοια σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Επαφίεται στα κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη και στους λαούς τους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και η απόφασή τους να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ νομίζω ότι είναι σημαντική για αυτά», πρόσθεσε.

Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, έπειτα από μια μυστηριώδη απόπειρα «πραξικοπήματος» με στόχο να αποτραπεί ακριβώς αυτή η εξέλιξη. Στη δίκη που έγινε, καταδικάστηκαν ερήμην Ρώσοι πράκτορες για την ανάμιξή τους σε αυτό το πραξικόπημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτίμησε επίσης ότι η Μόσχα προσπάθησε να αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε τον δρόμο για την προσεχή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ο Μάικ Πομπέο θα χαιρετίσει αυτήν τη συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του, ο Πομπέο θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης