Περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισ. δολαρίων, που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες, θα ανακτήσει το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων που του είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

«Με την άρση των κυρώσεων και την ισχύ της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, 32 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα αποδεσμευτούν» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Βαλιολάχ Σεΐφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, από το ποσό αυτό, τα 28 δισ. θα προστεθούν στα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας και τα 4 που απομένουν θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή απαραίτητων αγαθών. Δεν είναι λογικό να φέρουμε πίσω τα χρήματα αυτά στο Ιράν (…) Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεσμευτούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς λογαριασμούς» σε ξένες τράπεζες, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ανακοίνωσαν την άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης