Περίπου 1.000 παιδιά πήραν μέρος σε αγώνα δρόμου παρά το πυκνό νέφος που καλύπτει το Νέο Δελχί, αν και οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνη, δίνοντας εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων.

Αρκετά παιδιά συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου χωρίς να φοράνε προστατευτικές μάσκες. Ο ετήσιος αυτός «Αγώνας δρόμου για παιδιά» διοργανώνεται από μία μη κυβερνητική οργάνωση, την Prayas, η οποία διαχειρίζεται προγράμματα για την προστασία των παιδιών, την παιδεία και τη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας δρόμου κοντά στη διπλωματική συνοικία του Νέου Δελχί διοργανώνεται με την ευκαιρία των γενεθλίων του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας, του Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, ημέρα που γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού.

«Τα παιδιά δεν έτρεξαν μεγάλη απόσταση» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Prayas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθαν εθελοντικά … Είχαμε άδεια από την αστυνομία, άδεια από την κυβέρνηση» επεσήμανε από τη μεριά του ο Κανθ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι διοργανωτές δεν είχαν λάβει εντολές από τις Αρχές να ακυρώσουν τον αγώνα.

Ωστόσο, οργισμένοι πολίτες κατήγγειλαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης τις τοπικές Αρχές.

«Αγώνας δρόμου για παιδιά … μέσα σε σοβαρή μόλυνση; Το θέατρο του παραλόγου» ανέφερε ένας χρήστης του Twitter.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι, παρά τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, οι κάτοικοι στο Νέο Δελχί συνήθως αψηφούν τους κινδύνους για την υγεία τους. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έχει αναφερθεί στην περιβαλλοντική κρίση.

Η ποιότητα του αέρα στην ινδική πρωτεύουσα παρέμεινε σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα για τρίτη ημέρα, γεγονός που ώθησε αργά το βράδυ της Τετάρτης την Υπηρεσία Πρόληψης και Ελέγχου της Περιβαλλοντικής Μόλυνσης (EPCA) να δώσει εντολή να κλείσουν τα σχολεία.

«Με δεδομένη την επικίνδυνη έκθεση για τα παιδιά … όλα τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες» επεσήμανε ο Μπούρε Λαλ επικεφαλής της EPCA σε επιστολή του προς τις Αρχές του Νέου Δελχί και των γειτονικών κρατιδίων.

Οι Αρχές της πρωτεύουσας έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων, οι οποίοι ισχύουν έως τις 15 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης