Περισσότερα από 56.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ινδία το προηγούμενο 24ωρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, 09:07
Περισσότερα από 56.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ινδία το προηγούμενο 24ωρο

Οι Αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν 56.211 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, αριθμό λίγο μειωμένο σε σχέση με τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Έπειτα από τρεις ημέρες ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων Covid-19 στην Ινδία έπεσε κάτω από τις 60.000. Περισσότερες από 31.000 μολύνσεις από τις συνολικά 56.211 του προηγούμενου 24ώρου εντοπίστηκαν στο πλούσιο κρατίδιο Μαχαράστρα.

Ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 αυξήθηκε κατά 271 για να φτάσει συνολικά τις 162.114, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Οι Αρχές στο κρατίδιο Μαχαράστρα εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών από την Πέμπτη για να ανασχέσουν τη γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βιομήχανοι αντιτίθενται στην επιβολή lockdown.

«Οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από το lockdown είναι οι φτωχοί, οι μετανάστες εργάτες και οι μικρές επιχειρήσεις. Τα αρχικά lockdowns ήταν απαραίτητα για να κερδίσουμε χρόνο για να ενισχύσουμε τις υγειονομικές και νοσοκομειακές δομές. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό και στο να αποφεύγουμε τη θνητότητα» έγραψε χθες Δευτέρα ο Ανάντ Μαχίντρα, επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Mahindra.

Εμβολιαστική εκστρατεία

Στο μεταξύ η Ινδία επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, απλοποιώντας τη διαδικασία, ανοίγοντας περισσότερα κέντρα και στρεφόμενη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο την προηγούμενη εβδομάδα και οι υγειονομικές Αρχές ζητούν περισσότερες δόσεις εμβολίων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση και σε κάποιες περιοχές μειώνονται τα αποθέματα.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και όχι μόνο για την Ινδία: Με πληθυσμό 1,35 δισ., η χώρα, όπου ζει σχεδόν το 15% των ανθρώπων παγκοσμίως, είναι αντιμέτωπη με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από Covid-19 στον κόσμο, με συνολικά 11,8 εκατ. κρούσματα.

Μια επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία στην Ινδία, όπου οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν την κακή ποιότητα του ίντερνετ και είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν σε δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές, θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους.

Αρχικά οι Αρχές είχαν ζητήσει από τους πολίτες να κλείνουν ραντεβού μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν, όμως αυτό δεν ήταν εύκολο για όλους, οπότε πλέον πολλοί άνθρωποι απλώς πάνε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Μέχρι στιγμής στην Ινδία έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 53 εκατομμύρια δόσεις, με τη χώρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αριθμό χορηγημένων εμβολίων. Όμως το ποσοστό αυτό σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.

Οι ινδικές Αρχές επιθυμούν να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον 300 εκατ. ανθρώπους ως τον Αύγουστο. Από την 1η Απριλίου η εκστρατεία θα επεκταθεί για όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών.

Στις προσπάθειες αυτές βοηθά το γεγονός ότι τα εμβόλια που χορηγούνται στην Ινδία -το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται και εγχώρια αλλά και ένα της ινδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bharat Biotech- αποθηκεύονται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, εφόσον έχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων. Για τον λόγο αυτό η Ινδία έχει αναστείλει προσωρινά τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγεται στο Serum Institute και σύντομα ενδέχεται να εγκρίνει για χρήση και το ρωσικό Sputnik-V.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, 09:16