Περισσότερες από 10.000 κατοικίες για εκτοπισμένους της Ιντλίμπ κατασκευάζουν τουρκικές οργανώσεις αρωγής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 17:32
Περισσότερες από 10.000 κατοικίες για εκτοπισμένους της Ιντλίμπ κατασκευάζουν τουρκικές οργανώσεις αρωγής

Τουρκικές οργανώσεις αρωγής άρχισαν να κατασκευάζουν περισσότερες από 10.000 κατοικίες στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ προκειμένου να στεγαστεί ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εκτοπίζονται από τις μάχες, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα μαζική άφιξη προσφύγων από τη Συρία.

Οι κατοικίες κατασκευάζονται κοντά σε ένα συριακό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια περιοχή στην οποία δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα αεροπορικά πλήγματα και μάχες που οδήγησαν στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Συριακές και ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των ανταρτών στην Ιντλίμπ αυτή την εβδομάδα παρά τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση, για μια κατάπαυση του πυρός στις 12 Ιανουαρίου. Σήμερα η Ρωσία δήλωσε πως εκατοντάδες Σύροι μαχητές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και φοβάται πως οι μάχες στην Ιντλίμπ - το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των ανταρτών στη Συρία έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια σύγκρουσης - μπορεί να οδηγήσει και άλλα εκατομμύρια ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα προκειμένου να αποτρέψει άλλο ένα προσφυγικό κύμα.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι δύο χώρες συζητούν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ ώστε να φιλοξενηθούν εκτοπισμένοι Σύροι για τον χειμώνα.

Η τουρκική οργάνωση αρωγής Humanitarian Relief Foundation (ΙΗΗ) ανέφερε πως περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διέφυγαν προς τη μεθόριο με την Τουρκία τους τελευταίους πέντε μήνες και πως έχει σκοπό να κτίσει 10.000 κατοικίες περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα.

«Παρέχουμε τρόφιμα και ρουχισμό στις οικογένειες στη μεταναστευτική διαδρομή, αλλά πρέπει επίσης να τους παράσχουμε καταφύγιο για τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΗΗ, Σερκάν Νερτζίς.

Ο Νερτζίς είπε πως οι κατοικίες θα παρέχουν καλύτερη προστασία από τους υφιστάμενους καταυλισμούς αντίσκηνων κοντά στα σύνορα. Οι κατοικίες «θα αρχίσουν να δέχονται τους φιλοξενούμενούς τους σε μερικές ημέρες», με στόχο να προσφέρουν κατάλυμα σε 60.000 ανθρώπους, είπε ο Νερτζίς.

Εικόνες από το πρόγραμμα δείχνουν σειρές κατοικιών υπό κατασκευή δίπλα σε αντίσκηνα που στεγάζουν τώρα τους εκτοπισμένους Σύρους στην περιοχή Καφρ Λούζιν της Ιντλίμπ, κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος Kizilay ανέφερε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα κατασκευάσει 1.000 οικιστικές μονάδες έκτακτης ανάγκης στην Ιντλίμπ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 2-3 εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία εργάζεται ώστε να παράσχει καλύτερες συνθήκες για τους εκτοπισμένους Σύρους στην Ιντλίμπ στη διάρκεια του χειμώνα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 17:38