Πιο «ξεκάθαρες» θέσεις στα ζητήματα προτεραιότητας, όπως είναι τα δικαιώματα των πολιτών και ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το διαζύγιο, ζήτησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αρμόδιο υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων.

Ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες είχαν ως στόχο την παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων προκειμένου να καταγραφούν τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. «Αυτό κατέστη εφικτό μόνο εκεί που η Βρετανία είχε ξεκάθαρη θέση» εκτίμησε, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της Βρετανίας για τα δικαιώματα των πολιτών επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα «θεμελιώδεις διαφορές» στον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ην. Βασίλειο. Δήλωσε, επίσης, ότι η Ε.Ε. εμμένει στη θέση της ότι τα εν λόγω δικαιώματα θα πρέπει να τα εγγυάται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που αρνείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τον «οικονομικό διακανονισμό», δηλαδή τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ε.Ε. που θα κληθεί να εκπληρώσει το Ην. Βασίλειο πριν από την έξοδό του, ο Μ. Μπαρνιέ χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε την ύπαρξη των «υποχρεώσεων» αυτών. Ωστόσο, σημείωσε ότι μόνο η αναγνώριση δεν είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσει σε μια «ακριβή» ανάλυσή τους.

«Περισσότερες διευκρινίσεις για τη θέση της Μ. Βρετανίας είναι απαραίτητες προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος και να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα της αποχώρησης. Αυτό που θέλουμε είναι μια ομαλή έξοδος και αυτό προϋποθέτει ότι οι λογαριασμοί θα πληρωθούν» υπογράμμισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο χρειάζεται «πιο λεπτομερή συζήτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Ντ. Ντέιβις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αναμένει κάποιος «τεράστια πρόοδο» σε κάθε γύρο. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Ουδείς περιμένει μια συμφωνία τιμωρίας. Ο Μισέλ και εγώ στοχεύουμε από κοινού σε μια καλή συμφωνία» κατέληξε ο Ντ. Ντέιβις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης