Πάνω από 100 χιλιάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργού ύδατος παραμένουν ως σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

H ίδια εταιρεία, μάλιστα, προειδοποίησε ότι πιθανές σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, θα εγκυμονούσαν κινδύνους υπερχείλισης των μολυσμένων υδάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργοστάσιο υπέστη, όπως είναι γνωστό, σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν από αυτό ραδιενεργές ουσίες. Η διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να ρίχνει νερό στους υπερθερμασμένους αντιδραστήρες, ανακοίνωσε ότι 16.200 τόνοι ύδατος έχουν παγιδευτεί στον αντιδραστήρα νούμερο ένα, 24.500 στο νούμερο δύο, 28.100 στο νούμερο τρία και 22.900 στο νούμερο τέσσερα. Πρόσθεσε ακόμα ότι ένα σύνολο 13.300 τόνων ραδιενεργών υδάτων έχουν ήδη μεταφερθεί σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων.

Η TEPCO ανακοίνωσε ότι ήδη σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία στις 15 του τρέχοντος μήνα ένα σύστημα καθαρισμού του νερού, το οποίο θα μπορεί να φιλτράρει 1.200 τόνους μολυσμένου νερού τη μέρα. Επίσης θα εγκαταστήσει μια δεξαμενή αποθήκευσης στα μέσα Αυγούστου, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης 100.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος.

Οι διαχειριστές είπαν ότι αν ποσότητα του νερού μεταφερθεί σε κάποια δεξαμενή, δεν αναμένεται να διαρρεύσει στον ωκεανό μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιουνίου. Η εταιρία έχει ήδη σφραγίσει τις σήραγγες, τις σωληνώσεις και άλλες διόδους ώστε να αποφευχθεί η διαρροή του μολυσμένου ύδατος στον ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 15.300 άνθρωποι και περίπου 8.300 αγνοούνται. Η πυρηνική κρίση ανάγκασε σχεδόν 87.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους κοντά στο εργοστάσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης