Πακιστάν: Περισσότεροι από 100.000 Αφγανοί πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 09:51
Πακιστάν: Περισσότεροι από 100.000 Αφγανοί πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν
Περισσότεροι από 100.000 Αφγανοί πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν από το Πακιστάν μετά τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που επαναπατρίζονται μετά την πτώση των Ταλιμπάν, το 2002.

Σύμφωνα με την UNHCR, οι επαναπατρισμοί αυτοί οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους στο Πακιστάν φαίνεται, ωστόσο, πως ήταν o βασικός λόγος που ώθησε πολλούς Αφγανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η πλειονότητα των προσφύγων επέστρεψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καϊσάρ Χαν Αφρίντι, εκπρόσωπος της UNHCR στο κέντρο οικειοθελούς επαναπατρισμού κοντά στην Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν).

Τους προηγούμενους έξι μήνες, μόλις 7.000 Αφγανοί πρόσφυγες είχαν περάσει τα σύνορα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με στοιχεία της Αρμοστείας.

Οι Αρχές του Πακιστάν, χώρα που έχει υποδεχθεί περίπου 1,5 εκατ. καταγεγραμμένους Αφγανούς πρόσφυγες και περίπου ισάριθμους χωρίς χαρτιά, ανέφεραν ότι οι επαναπατρισμοί αυτοί οφείλονται στο ότι οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν γίνει αυστηρότεροι.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 10:15