Περισσότεροι από 123.600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, έχουν φύγει από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία τις τελευταίες ημέρες και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ.

Σημαντική αύξηση στις αφίξεις προσφύγων σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, με περίπου 37.000 ανθρώπους να περνούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε μία ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξαιτίας των μαζικών αφίξεων προσφύγων, εκτυλίσσεται εδώ μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Νουρ Χαν Λίτον, γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπανγκλαντές. «Οι άνθρωποι εγκαθίστανται σε καταυλισμούς προσφύγων, στους δρόμους, στις αυλές σχολείων, ακόμη και στο ύπαιθρο (…) Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό», καταγγέλλει.

Στο μεταξύ η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις, κυρίως από χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό –μεταξύ αυτών η Ινδονησία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν– να σταματήσει τη βία εναντίον των Ροχίνγκια.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στις 25 Αυγούστου, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν όπου ζει κυρίως η μουσουλμανική αυτή μειονότητα, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει επιχειρήσεις εκκαθάρισης εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο οι Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και φόνων που έχει στόχο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Αξιωματούχοι της Μιανμάρ ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας διεξάγουν μια νόμιμη επιχείρηση εναντίον των «τρομοκρατών» που ευθύνονται για μια σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων και θέσεων του στρατού.

Παράλληλα κατηγορούν τους αντάρτες Ροχίνγκια ότι πυρπολούν σπίτια και ότι ευθύνονται για τους θανάτους των αμάχων. Ωστόσο εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και πρόσφυγες Ροχίνγκια καταγγέλλουν ότι ο στρατός της Μιανμάρ προσπαθεί να εκδιώξει τους μουσουλμάνους από τη χώρα.

«Η Ινδονησία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό και τελικά υπάρχει πιθανότητα οι χώρες της ASEAN να συμμετάσχουν», εκτίμησε ο Χ. Τ. Ιμάμ πολιτικός σύμβουλος της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα, αναφερόμενος στην Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, της οποίας μέλος είναι η Μιανμάρ.

«Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πίεση στη Μιανμάρ από την ASEAN, από την Ινδία, αυτό θα είναι καλό», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ξεκινά σήμερα επίσκεψη στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με πολλούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένης της Σου Κι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης