Πάνω από δύο εκατομμύρια μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ συνελήφθησαν στην περιοχή των συνόρων με το Μεξικό κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Εξ αυτών, 180.000 και πλέον συνελήφθησαν μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, αυξάνοντας το σύνολο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατηγόρησε αμέσως τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις πως έχουν δημιουργήσει «ιστορική ανθρωπιστική κρίση».

«Υπό την διακυβέρνησή τους, τα καρτέλ και οι διακινητές εξαπλώνονται, η συνοριοφρουρά έχει κατακλυστεί και οι κοινότητές μας είναι λιγότερο ασφαλείς», κατήγγειλε η Ρόνα ΜακΝτάνιελ, κορυφαίο στέλεχος του GOP, με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μεταναστευτικές ροές, που είχαν μειωθεί θεαματικά αφού εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, άρχιζαν να μεγεθύνονται και πάλι όταν ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, πριν από έναν χρόνο, προτού αυξηθούν αλματωδώς στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αρχικά αποπειραθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για εποχικό πρόβλημα. Αλλά οι αφίξεις-ρεκόρ του καλοκαιριού, με περίπου 200.000 συλλήψεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν οι απόπειρες διέλευσης μέσω της ερήμου είναι πιο επικίνδυνες, έδειξαν ότι είχε άδικο.

Οι αφίξεις-ρεκόρ εγείρουν μείζονα ανθρωπιστική, επιμελητειακή και οικονομική πρόκληση για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού, ιδίως επειδή έχει δεσμευθεί να μην επαναπροωθεί τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Οι προσπάθειές του να προωθήσει μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης στις ΗΠΑ μοιάζουν παγιδευμένες σε κινούμενη άμμο στο Κογκρέσο και το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μείζονα διακυβεύματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης