Περισσότερους από 1.550 μετανάστες διέσωσε το ιταλικό Λιμενικό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 20:39
Περισσότερους από 1.550 μετανάστες διέσωσε το ιταλικό Λιμενικό
Περισσότεροι από 1.550 μετανάστες που κινδύνευαν και επέβαιναν σε επτά πλεούμενα διασώθηκαν τη Δευτέρα στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή.

Ενώ πολλές εκατοντάδες μετανάστες που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν σε πόλεις της νότιας Ιταλίας, το πλοίο Phoenix, που έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), διέσωσε 230 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο μικρά πλεούμενα.

Το πλοίο αυτό που εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές παρέλαβε στη συνέχεια 125 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν από ένα τρίτο πλεούμενο από το ιρλανδικό πλοίο Niamh, που ήταν το πρώτο που επενέβη την 5η Αυγούστου στο ναυάγιο με πάνω από 200 νεκρούς.

Το πλοίο Fenice του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε ακόμη 77 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα τέταρτο πλεούμενο, ενώ το Fiorillo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος προέβη στη διάσωση 345 ανθρώπων που επέβαιναν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος.

Την πιο λεπτή επιχείρηση της ημέρας πραγματοποίησε το Phoenix, διασώζοντας τους επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα με κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από τον κανονικό, το ένα εκ των οποίων ρυμουλκούσε το άλλο.

Χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε ωρών για να διασωθούν οι 775 επιβάτες των δύο πλεούμενων αυτών, συμπεριλαμβανομένων 196 γυναικών και 40 ανηλίκων, με την υποστήριξη πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των Λιμενικών Σωμάτων της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Το Λιμενικό Σώμα της Σουηδίας συμμετέχει στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από τον FRONTEX, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Μετά τη διάσωση, το ένα από τα ξύλινα πλεούμενα βυθίστηκε και το άλλο πυρπολήθηκε, ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Κρίστοφερ Μίλερ, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω στο Phoenix.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), έως την περασμένη εβδομάδα, 224.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την έναρξη του 2015 (98.000 στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα), ενώ πάνω από 2.100 έχουν βρει τον θάνατο σε ναυάγια πλοίων που αποπειρώνταν τον διάπλου της Μεσογείου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 20:46