Πίσω στα πάτρια εδάφη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες μια μούμια, ηλικίας 700 ετών, που είχε κλαπεί δύο χρόνια πριν από αρχαιολογικό χώρο στο Περού, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για το σώμα ενός 2χρονου παιδιού, ύψους 30 εκ. περίπου, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Ειδικοί που το εξέτασαν, τόνισαν πως δεν μπορούν να προσδιορίσουν το φύλο, υπογραμμίζοντας πως το ένα από τα δύο πόδια είναι μεταγενέστερο, έχοντας τοποθετηθεί το πιθανότερο από αρχαιοκάπηλους σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή πώλησης της μούμιας στη Μαύρη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη της Αστυνομίας στη Βολιβία είχαν προχωρήσει πριν από δύο χρόνια στη σύλληψη μιας γυναίκας καθώς στην κατοχή της βρέθηκε το εν λόγω αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο και κατασχέθηκε λίγο πριν τοποθετηθεί μέσα σε πλοίο με προορισμό τη Γαλλία. Εκτιμάται ότι ανήκει σε φυλή που αναπτύχθηκε σε παραθαλάσσια περιοχή του Περού πριν την άνοδο των Ίνκας.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Λίμα, με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας, Pablo Groux, να δίνει το παρών στην ειδική εκδήλωση. Μάλιστα υπέγραψε διμερή συμφωνία με τον Περουβιανό ομόλογό του, Luis Peirano, η οποία προβλέπει στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…
Το Yale επέστρεψε αρχαιότητες των Ίνκα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Απριλίου 2011, 01:31

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης