Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα άλλαξε 11 από τα 18 μέλη της κυβέρνησής του χθες Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας, διορίζοντας νέα υπουργό, το τρίτο πρόσωπο στην ηγεσία του θεσμού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα των Άνδεων η πανδημία του κορωνοϊού.

Η αποχώρηση του πρώην υπουργού Υγείας Βίκτορ Σαμόρα ήταν η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη στον ανασχηματισμό, καθώς είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμως, το Περού καταμετρά 12.229 θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Ωστόσο, επικριτές του Σαμόρα λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων έχει προ πολλού ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς.

Πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό, το Περού υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από τη Λατινική Αμερική από την πανδημία. Η χώρα έχει καταμετρήσει πάνω από 330.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2, τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό στον πλανήτη. Μεγάλο μέρος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν κορεστεί ή βρίσκονται κοντά στην πληρότητα.

Η Πιλάρ Μασέτι έγινε το τρίτο πρόσωπο που αναλαμβάνει υπουργός Υγείας του Περού αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, τον Μάρτιο. Νευρολόγος με μεγάλη φήμη, ήταν ως χθες επικεφαλής της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αξίωμα του πρωθυπουργού ο αρχηγός του κράτους ονόμασε τον Πέδρο Κατεριάνο, φιλελεύθερο δικηγόρο που είχε υπηρετήσει στον ίδιο θώκο επί των ημερών του Ογιάντα Ουμάλα στην προεδρία (2011-2016). Διαδέχεται τον Βισέντε Σεμπάγιος, που ασκούσε καθήκοντα πρωθυπουργού από την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.

Δύο υπουργοί ορκίστηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, καθώς η μία εξ αυτών, η υπουργός Εμπορίου Ροσίο Μπάριος, βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι της, αφού έχει προσβληθεί από τον SARS-C0V-2.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γουστάβο Μέσα-Κουάδρα αντικαταστάθηκε από τον Μάριο Λόπες Τσαβαρί, διπλωμάτη καριέρας.

Ο άλλοτε επικεφαλής του περουβιανού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Χόρχε Μοντόγια, ονομάστηκε νέος υπουργός Εσωτερικών.

Η συνέχιση της «καταπολέμησης της πανδημίας ωσότου αυτός ο ιός να νικηθεί» και η «επανεκκίνηση της οικονομίας» είναι οι βασικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης, είπε ο Βισκάρα κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας των υπουργών του.

Η οικονομία του Περού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που επέβαλαν οι Αρχές για να επιβραδύνουν την εξάπλωση. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 17,29% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου (–32,75% τον Μάιο), κατά το περουβιανό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ο Βισκάρα κράτησε πάντως στη θέση της την υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τη Μαρία Αντονιέτα Άλβα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης