Περού: Οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα της δυναστείας των Φουχιμόρι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 10:18
Περού: Οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα της δυναστείας των Φουχιμόρι

Οι πολίτες τιμώρησαν σκληρά το κόμμα της δυναστείας των Φουχιμόρι, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν το ισχυρότερο στη χώρα, κατά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Περού, ενώ ενισχύθηκαν κεντρώα κόμματα, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα.

Κατά την πρόβλεψη του Ινστιτούτου Ipsos Perú, που βασίστηκε σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του 95% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα των φουχιμοριστών, πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο μέχρι χθες, καταλαμβάνει την έβδομη θέση στο Κογκρέσο, ενώ θα δει τις έδρες του να περιορίζονται στο 10%.

Το Κογκρέσο του Περού, όπου κυριαρχούσε η Λαϊκή Δύναμη, το κόμμα των Φουχιμόρι, διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το δεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) άσκησε πολιτική με ένα ιδιόμορφο μείγμα οικονομικού φιλελευθερισμού, κοινωνικού συντηρητισμού, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Διέθετε 73 από τις 130 έδρες του Κογκρέσου. Επικεφαλής του ήταν η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου, δύο φορές υποψήφια για την προεδρία.

Το κόμμα των Φουχιμόρι όμως «κατέρρευσε» χθες, ανέφερε ο Λουίς Μπεναβέντε, διευθυντής της εταιρείας Vox Populi. Υπέστη «πολύ βαριά πτώση, πολύ σκληρό πλήγμα» εξαιτίας του σκανδάλου το οποίο συνδέεται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht και τις δωροδοκίες που μοίραζε για να εξασφαλίζει δημόσια έργα, γεγονός που οδήγησε στην προφυλάκιση της Κέικο Φουχιμόρι.

Τα πρώτα αποτελέσματα (με το 30% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί) κατέδειξαν ότι διάφορα κεντρώα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο νέο κοινοβούλιο: το APRA, η κεντροδεξιά Λαϊκή Δράση, η Συμμαχία για την Πρόοδο, το Μοβ Κόμμα και η παράταξη Είμαστε το Περού. Στο κοινοβούλιο αναμένεται να εκπροσωπείται επίσης το κεντροαριστερό Ευρύ Μέτωπο.

Ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα, παρότι δεν έχει δικό του κόμμα, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, κέρδισε τη σύγκρουσή του με το πολιτικό κατεστημένο και ιδίως με τη δυναστεία των Φουχιμόρι και θα επιδιώξει πλέον να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κέντρου ώστε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με σκοπό την εξασφάλιση της «διαφάνειας» στο Περού.

Ο Βισκάρα, 56 ετών, διαδέχθηκε τον Μάρτιο του 2018 τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ. Άλλοι τρεις περουβιανοί πρώην πρόεδροι -ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2001), που αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί, ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), πέραν του Κουτσίνσκι (2016-2018)- ενεπλάκησαν στο ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 10:53