Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι υπέβαλε εκ νέου αίτημα να του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, υποστηρίζοντας ότι η ποινή κάθειρξης 25 ετών που του έχει επιβληθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά οδηγεί στον «αργό θάνατό του».

Ο 76χρονος Φουχιμόρι ζήτησε η απόφαση της δικαιοσύνης του Περού να μην του επιτρέψει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό πρέπει να ανατραπεί, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος προφυλακίστηκε το 2007 και κατόπιν καταδικάστηκε για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του (1990-2000).

Το 2009, επιβλήθηκε στον Φουχιμόρι ποινή κάθειρξης 25 ετών διότι διέταξε τάγματα θανάτου να διαπράξουν σφαγές, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης με 25 νεκρούς, στο πλαίσιο της εκστρατείας των υπηρεσιών ασφαλείας και του παρακράτους εναντίον των αριστεριστών ανταρτών στο Περού.

Ο Φουχιμόρι έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Τον Μάρτιο εισήχθη για μικρό διάστημα σε νοσοκομείο για ένα μικρό εγκεφαλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν συνεχίσω έτσι, θα πάρω την τελευταία μου αναπνοή πριν εκτίσω αυτήν την ποινή», είπε ο Φουχιμόρι ενώπιον εφετών. «Δεν πιστεύω ότι θα ζήσω ως τα 95».

Το 2013, ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα είχε απορρίψει το αίτημα του Φουχιμόρι να του δοθεί χάρη και να απελευθερωθεί για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι δεν έπασχε από μια θανατηφόρα ασθένεια, όπως υποστήριζε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης