Ο αριστερός πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, παρότρυνε χθες Δευτέρα το Κογκρέσο της χώρας των Άνδεων να καταρτίσει σχέδιο νόμου για την «εθνικοποίηση» του τομέα του φυσικού αερίου, παρότι μετά την εκλογή του είπε πως δεν θα επιδίωκε την κρατικοποίηση τομέων της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, ο Καστίγιο είπε πως αυτό που θα ήθελε είναι «να καταρτιστεί σχέδιο νόμου από την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο, από κοινού» για «την εθνικοποίηση» του τομέα του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι απαραίτητο να δώσουμε στους Περουβιανούς αυτό που παράγει ο λαός», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Πέδρο Καστίγιο διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με αριστερή πλατφόρμα, που συμπεριλάμβανε την εθνικοποίηση των τομέων του αερίου και των μεταλλείων, αλλά αφού ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο είπε πως οι τομείς αυτοί θα παρέμεναν κατά βάση στα χέρια ιδιωτών και δεσμεύθηκε να δώσει κίνητρα για περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις.

Δυνάμει του Συντάγματος του Περού, ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να εθνικοποιηθούν μόνο με την έγκριση του Κογκρέσου. Ωστόσο, στο περουβιανό κοινοβούλιο κυριαρχεί η δεξιά και μοιάζει απίθανο το σενάριο να εξασφαλιστεί πλειοψηφική υποστήριξη της εθνικοποίησης του τομέα του αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Pluspetrol (Αργεντινή), με εταίρους τον SK Group (Νότια Κορέα), την Hunt Oil (ΗΠΑ) και τη Repsol (Ισπανία), εκμεταλλεύεται μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Καμισέα, στην περιφέρεια Κούσκο.

Ο πρώτος πρωθυπουργός του Πέδρο Καστίγιο, ο Γκίδο Βεγίδο, είχε απειλήσει τον περασμένο μήνα να εθνικοποιήσει την κοινοπραξία Καμισέα (24735508). Ο πρόεδρος τον αντικατέστησε με την κεντρώα ακτιβίστρια για το περιβάλλον Μίρτα Βάσκες την 6η Οκτωβρίου. Το σολ, το νόμισμα το Περού, που είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό όταν ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε περί εθνικοποίησης, σημείωσε ράλι μετά την αντικατάστασή του.

Νωρίτερα χθες η κυρία Βάσκες διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Καστίγιο θα σεβαστεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Έχουμε συναίσθηση της σημασίας που έχουν οι ιδιωτικές επενδύσεις για την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε η νέα πρωθυπουργός.

Εκκρεμεί η κυβέρνηση υπό τη Μίρτα Βάσκες να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης του Κογκρέσου. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Το φυσικό αέριο που αντλείται από το κοίτασμα Καμισέα υγροποιείται από άλλη κοινοπραξία, την Περού ΥΦΑ (Perú LNG), στην οποία συμμετέχουν η Royal Dutch Shell (Βρετανία/Ολλανδία), η Marubeni (Ιαπωνία), ο SK Group και η Hunt Oil.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Καστίγιο διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα με την κοινοπραξία Καμισέα την αύξηση του ποσού που καταβάλλει για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης