Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα (14/6) πως είναι “σίγουρο” ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονμπάς θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν μια έκκληση από τη Βρετανία για την τύχη δύο Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πολεμούσαν για την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως το Λονδίνο δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστήριο στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα σε θάνατo τους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, λέγοντας πως είναι ένοχοι για “μισθοφορικές δραστηριότητες”.

Οι οικογένειές τους αρνούνται πως οι τρεις άνδρες, που είχαν συμβόλαιο με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν μισθοφόροι.

Η Βρετανία αρνείται μέχρι τώρα δημόσια να εγείρει το θέμα με τις αρχές της DPR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιφέρεια, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας εκτός από τη Ρωσία — που την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος. Η απευθείας επικοινωνία με τους ηγέτες της DDR μπορεί να θεωρηθεί ως ντε φάκτο αναγνώριση.

Οι Πίνερ και Άσλιν

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ο καλύτερος δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Άσλιν και του Πίνερ είναι “μέσω των Ουκρανών”, αλλά ότι θα κάνει “ό,τι χρειαστεί”.

Το Λονδίνο αποκαλεί τις καταδίκες σε θάνατο “δήθεν απόφαση” και είπε πως οι διαδικασίες έμοιαζαν με μια σοβιετικής εποχής δίκη παρωδία.

Οι αρχές στην DDR δήλωσαν πως οι άνδρες έχουν ένα μήνα για να ασκήσουν έφεση. Οι δικηγόροι τους είπαν πως θα το κάνουν και το Κίεβο δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης