Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Τετάρτη την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας (MRT), το οποίο θα ανέρχεται πλέον στα 190 δηνάρια μηνιαίως (περίπου 3,2 ευρώ) από 130 δηνάρια (περίπου 2,2 ευρώ ) που ήταν μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, με τις τροποποιήσεις σχετικού νόμου, θα επιτρέπεται πλέον η προβολή διαφημίσεων στην κρατική τηλεόραση, στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, κάτι που δεν επιτρέπεται σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ των τροποποιήσεων αυτών ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με τον τρόπο αυτό η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια και θα αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία.

Κατά των τροποποιήσεων τάχθηκε η αντιπολίτευση η οποία θεώρησε ότι οι αλλαγές αυτές δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ευνοούν τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εις βάρος των ιδιωτικών ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, με τις αλλαγές αυτές, θα ελέγχει ακόμη περισσότερο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και η τελευταία θα μετατραπεί σε «μηχανισμό προπαγάνδας» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΠΓΔΜ, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, τόσο λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, όσο και εξαιτίας του σφιχτού εναγκαλισμού της με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γεγονός που την οδήγησε στην απώλεια της αξιοπιστίας της και στην κατακόρυφη μείωση του μεριδίου τηλεθέασης της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης