Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης – Νίκος Χριστοφάκης

Εξαιρετικά αμφίρροπες είναι οι τάσεις των πολιτών της ΠΓΔΜ σε ότι αφορά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος, όπου καλούνται να αποφασίσουν εάν είναι «υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να αποβεί καταλυτικό για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της γείτονος, οι ρυθμοί της πόλης των Σκοπίων που προσπαθήσαμε να αφρουγκαστούμε, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από όσα θα συμβούν την αυριανή μέρα , δεδομένης και της 48ωρης απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Zougla.gr πραγματοποίησε άτυπη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης των πολιτών στο κέντρο των Σκοπίων, στην εμβληματική γέφυρα της πόλης που ενώνει τα… «μεγαλοπρεπή» αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του, δημιουργήματα του προηγούμενου πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου δεν άφηνε κανένα περιθώριο διαλόγου ή συμβιβασμού με τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της διάθεσης της κοινής γνώμης των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι η σφυγμομέτρηση μας δεν βγάζει σαφές αποτέλεσμα, καθώς οι κάτοικοι στις απαντήσεις τους εμφανίζονται μοιρασμένοι: από την μία, «ναι για να αλλάξει επιτέλους κάτι και να προχωρήσει η χώρα στην Ευρώπη», από την άλλη, «όχι διότι το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει».

Κυρίως όμως εντύπωση προκαλεί η άρνηση συμμετοχής στο δημοψήφισμα ή απόλυτη απροθυμία να δηλώσουν δημόσια τη θέση τους, μια τάση που θα μπορούσαμε να την ταυτίσουμε με το «όχι».
Υπενθυμίζεται ότι αν η αποχή αν υπερβεί το 50% τότε θα ακυρωθεί το δημοψήφισμα , γεγονός που θα πιστωθεί ως ήττα για τον Ζάεφ και την πολιτική του, και σίγουρα θα αποτελέσει τεράστιο πισωγύρισμα στην προοπτική επίτευξης και κύρωσης της συμφωνίας.

Δείτε το ρεπορτάζ :

Διακριτική είναι η παρουσία των υποστηρικτών της καμπάνιας του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στην πόλη των Σκοπίων


Η καμπάνια του ΝΑΙ εκφράζεται με αφίσες στους τοίχους και σε κεντρικά σημεία της πόλης που προπαγανδίζουν την προοπτική της χώρας για την ένταξη στην Ε.Ε.
Αντίθετα, για την καμπάνια του ΟΧΙ, έχει δημιουργηθεί κιόσκι απέναντι από τη Βουλή των Σκοπίων στο οποίο αναγράφονται μηνύματα υπέρ της ΄΄Μακεδονικότητας΄΄ του λαού των Σκοπίων ενώ εντύπωση προκαλεί και μια αφίσα που αναφέρεται σε ”ολοκαύτωμα” των ”Μακεδόνων” από τους Έλληνες.

Το Zougla.gr θα σας ενημερώνει από νωρίς το πρωί της Κυριακης διαρκώς από τα Σκόπια για όλες τις εξελίξεις με το κρίσιμο δημοψήφισμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης