Ενημέρωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χαιρετίζοντας πάντως τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Κατά το VMRO-DPMNE, οι απευθείας επαφές των πρωθυπουργών των δύο χωρών μπορούν να συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην οικοδόμηση θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε:

«Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της χώρας. Αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη, ενώ αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ απέρριψε από την πλευρά του τους ισχυρισμούς του VMRO-DPMNE και σημείωσε ότι οι σημαντικές για την ΠΓΔΜ διαδικασίες που αποδεσμεύτηκαν στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως η προώθηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. (που παρεμποδίστηκε το 2009), η δυνατότητα διάνοιξης νέας συνοριακής διόδου με την Ελλάδα στην περιοχή των Πρεσπών και η μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, φέρνουν σημαντικά οφέλη για τη χώρα και τη βγάζουν από την απομόνωση στην οποία την οδήγησε το VMRO-DPMNE τα προηγούμενα 10 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ χαιρέτισαν όλα τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης