Αποστολή στα Σκόπια: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται αυτή την ώρα έξω από την Βουλή στην πόλη των Σκοπίων λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έξω από το Κοινοβούλιο.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή στη διαδικασία του δημοψηφίσματος στις 18:30 τοπική ώρα ήταν μόλις 34,59%   των εγγεγραμμένων, είδηση που δεν χαροποίησε καθόλου το στρατόπεδο του «ΝΑΙ».

Στο γραφείο Τύπου το οποίο έχει στηθεί στο « Alexandar Palace» στα Σκόπια τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και οι δημοσιογράφοι αναμένουν την έλευση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, λίγο μετά τις 19:00 τοπική ώρα, ο οποίος θα προβεί και σε δηλώσεις.

Πανηγυρισμοί των οπαδών του «ΟΧΙ» έξω από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ:



Δείτε τα βίντεο:

Υποστηρικτής του «ΟΧΙ» μαζεύει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σύνθημα: «Αντίο Ε.Ε.»

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να σημειωθεί προσέλευση του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ψηφίσει μέχρι το κλείσιμο της κάλπης τουλάχιστον 903.000 πολίτες της ΠΓΔΜ .
Στις 18:30 τοπική ώρα είχαν ψηφίσει 589.637 πολίτες.

Τη διαδικασία του δημοψηφίσματος μποϊκοτάρισε και ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO κ. Μιτσκόσκι, ο οποίος επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να προπαγανδίσει και αυτός το κίνημα αποχής από αυτή τη διαδικασία. Αντιθέτως ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προσήλθε στην κάλπη για να ψηφίσει προφανώς «ΌΧΙ» αφού δημόσια έχει εκφράσει την αντίθεσή του προς την συμφωνία των Πρεσπών.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ

Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι στη καταγεγραμμένη προσέλευση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών αλβανικής καταγωγής, αφού είχε καταστεί σαφές στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα πως το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών αλβανικής καταγωγής που ζουν στην ΠΓΔΜ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του συνόλου. Προφανώς ανακύπτει ζήτημα με την προσέλευση του σλαβικού στοιχείου της ΠΓΔΜ.

Αν και εφ’ όσον τα προαναφερθέντα ποσοστά διατηρηθούν μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) τότε θα δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα αφού θα είναι εμφανέστατο πως η πλειονότητα όσων προσήλθαν στις κάλπες οφείλεται στη μαζική συμμετοχή του αλβανικού στοιχείου.
Επισημαίνεται επίσης, πως οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ του «ΟΧΙ» επέλεξαν να προπαγανδίσουν την οδό της αποχής, επιχειρώντας έτσι να ανατρέψουν την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος λόγω χαμηλής προσέλευσης και όχι λόγω επικράτησης ή μη του «ΟΧΙ».

 Αν και εφ όσον τα πράγματα διατηρηθούν ως έχουν τότε η ΠΓΔΜ την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος αντιμετωπίζει προφανώς ζήτημα προκήρυξης πρόωρων εκλογών ώστε να αντιμετωπιστούν τα πράγματα μέσα στο κοινοβούλιο με την διαμόρφωση ξεκάθαρων πολιτικών συσχετισμών.

Σημειώνεται πως υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές συνθήκες, το εθνικιστικό συντηρητικό VMRO είναι πρώτο στη Βουλή, αν και κυβερνά το δεύτερο κόμμα, δηλαδή οι σοσιαλδημοκράτες σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης