ΠΓΔΜ: Ξεκινά σε λίγο η συνεδρίαση της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

ΠΓΔΜ: Ξεκινά σε λίγο η συνεδρίαση της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες
Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην ΠΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές) που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για την εξασφάλισή της.

Για αυτόν τον λόγο είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά στo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητεί το ''BESA'' είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, ''μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'', να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά στην υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στη μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως ''μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'', στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως ''της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'' και στα αγγλικά ως ''Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia''».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, 13:14