Χωρίς προβλήματα διεξάγεται μέχρι στιγμής η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές της ΠΓΔΜ.

Οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00) ώρα Ελλάδας.

Σε περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 29 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα αποσπάσουν τις περισσότερες ψήφους στον σημερινό πρώτο γύρο.

Οι δημοτικές αυτές εκλογές διεξάγονται σε μία ευαίσθητη πολιτική περίοδο για την ΠΓΔΜ, με το ζητούμενο να είναι ποιος θα επικρατήσει στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και κυρίως στον Δήμο των Σκοπίων, όπου θα κριθούν ως ένα βαθμό και οι εντυπώσεις για τον νικητή των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να επικρατήσει στους περισσότερους δήμους, κάτι που θα συνέβαλε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της «πολιτικής αλλαγής», που ξεκίνησε με την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα, στα τέλη Μαΐου.

Από την πλευρά του, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επιδιώκει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, με το οποίο θα διατηρεί την κυρίαρχη θέση του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέποντάς του παράλληλα να αμφισβητήσει την κυβέρνηση Ζάεφ και να θέσει με επιτακτικό τρόπο το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2013, το VMRO-DPMNE, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση και στο απόγειο της πολιτικής του κυριαρχίας, είχε κερδίσει 56 δήμους, έναντι μόλις τεσσάρων του SDSM.

Δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδειχναν ότι ο υποψήφιος του SDSM για τον Δήμο των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ προηγείται με μικρή διαφορά 2,5% του υποψηφίου του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία. Στις εκλογές στον Δήμο Σκοπίων συμμετέχουν έξι ακόμα υποψήφιοι μικρότερων κομμάτων και θεωρείται πολύ πιθανό η αναμέτρηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 29 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Τέτοβο, όπου η σημερινή δήμαρχος και αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Τεούτα Αρίφι, διεκδικεί δεύτερη θητεία με βασικό αντίπαλο τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλιάλ Κασάμι, μία αναμέτρηση που, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δείξει τις τάσεις και τις πιθανές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης