Τέσσερις, μέχρι στιγμής, είναι οι υποψήφιοι για την αρχηγία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), μετά την ανακοίνωση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι αποχωρεί από την ηγεσία της παράταξης. Ο αρχηγός του κόμματος θα αναδειχθεί από το τακτικό συνέδριο του SDSM, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.

Αυτοί που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής ότι θα θέσουν υποψηφιότητα στο συνέδριο για την ηγεσία του SDSM είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο Ζόραν Ζάεβ, δήμαρχος της Στρούμιτσα και ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων του SDSM. O Ζάεβ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, θα προτείνει τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να θεσπιστεί θέση αναπληρωτή προέδρου του SDSM, για την οποία θα προτείνει το προβεβλημένο στέλεχος του SDSM Ράνμτιλα Σεκερίνσκα. Ο Ζόραν Ζάεβ θεωρείται ότι έχει ισχυρά στηρίγματα στη βάση του κόμματος και, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

– Ο Ίγκορ Ιβάνοφσκι, βουλευτής του SDSM, ο οποίος ανήκει στο «περιβάλλον» του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Πάντως, ο ίδιος ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία διαδοχής του και δεν θα παράσχει ούτε δημόσια ούτε κρυφή στήριξη σε κανέναν από τους υποψήφιους προέδρους του SDSM.

– Ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι, ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος, αρμόδιος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Θεωρείται μετριοπαθής και τεχνοκράτης, όμως έχει μικρές πιθανότητες να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο Κίρε Ναούμοβ, πρώην στενός συνεργάτης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος «αποστασιοποιήθηκε» από αυτόν το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς της ΠΓΔΜ και έχει διατελέσει πρωθυπουργός (το διάστημα 1992-1998 και 2002-2004) και πρόεδρος της Δημοκρατίας (το διάστημα 2004-2009), γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την αποτυχία της παράταξης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης