Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, είναι πολύ πιθανό να μεταβεί τελικά στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τη συνάντηση, μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ και του επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν.

Στόχος της συνάντησης είναι η επικύρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις συναντήσεις των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, στις 2 Ιουνίου, στα Σκόπια, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες μετά τις διφορούμενες δηλώσεις του κ. Χαν, από την Ουάσινγκτον, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΕ, οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, σε γενικές γραμμές, διεξήχθησαν σε «δημοκρατικό κλίμα».

Τελικά, όπως ανακοίνωσε το SDSM, οι κ.κ. Χαν και Ζάεβ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου, κατά την οποία δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, «και ο επίτροπος Χαν επιβεβαίωσε με σαφήνεια και ακρίβεια τους ισχυρισμούς του ΟΑΣΕ / ODIHR για ανεπαρκή διαχωρισμό κράτους και κόμματος, όπως και τους ισχυρισμούς για εκφοβισμό των ψηφοφόρων, για μεροληπτική στάση των μέσων ενημέρωσης μεροληψία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (σ.σ. VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι) και τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους και τον ακριβή αριθμό των ψηφοφόρων στη χώρα».

Ιδιαίτερης σημασίας, προστίθεται στην ανακοίνωση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως στις 10 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί για το ποιου είδους κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στη χώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης