Ποιοι μπλοκάρουν νέες επενδύσεις της VW στις ΗΠΑ;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, 15:01
Ποιοι μπλοκάρουν νέες επενδύσεις της VW στις ΗΠΑ;
Ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στην Volkswagen (VW) απείλησε να μπλοκάρει περαιτέρω επενδύσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, εάν οι εργαζόμενοι στα εκεί εργοστάσια της εταιρείας δεν οργανωθούν συνδικαλιστικά.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της VW στην πόλη Τσατανούγκα της πολιτείας του Τενεσί ψήφισαν την περασμένη Παρασκευή εναντίον της συμμετοχής τους στο συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας (United Auto Workers union, UAW), απορρίπτοντας την προσπάθεια εκπροσώπων της VW να συστήσουν ένα γερμανικού τύπου εργασιακό συμβούλιο στο εργοστάσιό τους.

Οι Γερμανοί εργαζόμενοι ασκούν σημαντική επιρροή στις αποφάσεις των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νομοθετικά προβλεπόμενης αρχής της «συναπόφασης», η οποία αποτελεί ανάθεμα για πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς που θεωρούν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ως απειλή για τα κέρδη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Το εργοστάσιο στη Τσατανούγκα είναι το μοναδικό της VW στις ΗΠΑ και ένα από τα λίγα της εταιρείας στον κόσμο χωρίς εργασιακό συμβούλιο.

Το 20μελές εποπτικό συμβούλιο της VW – στο οποίο μετέχουν ίσος αριθμός εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας – πρέπει να εγκρίνει κάθε απόφαση για το κλείσιμο ή την ίδρυση νέων εργοστασίων. Τα σχόλια του Όστερλοχ δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung). «Οι συντηρητικοί υποκινούν μαζικά κλίμα κατά των συνδικάτων. Είναι πιθανό ότι θα προκύψει το συμπέρασμα πως αυτή παρέμβαση αποτελεί αθέμιτη εργασιακή πρακτική», δήλωσε ο κ. Όστερλοχ.

Ο γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, φανατικός πολέμιος της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, δήλωσε την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Τσατανούγκα, ότι η VW θα προχωρούσε σε ένα άλλο μοντέλο, εάν απορριπτόταν η συμμετοχή τους στο συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας (UAW). Τα σχόλιά του προκάλεσαν την παρέμβαση ακόμη και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες των εργαζομένων στην Τσατανούγκα. Το συμβούλιο εργασίας της VW ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να συστήσει συνδικάτο των εργαζομένων στην Τσατανούγκα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, 15:06