Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αρχική χλιαρή του αντίδραση για τα φιλοναζιστικά tweets ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σιένας, ο πρύτανής του Φραντσέσκο Φράτι αποφάσισε να συγκαλέσει την πειθαρχική επιτροπή του ιδρύματος για μία πιθανή απομάκρυνση του υφηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου Εμανουέλε Καστρούτσι.

Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου κατέθεσαν μήνυση κατά του Καστρούτσι για την ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία έκανε μία απολογία του Αδόλφου Χίτλερ. Σε μία από τις αναρτήσεις του ο καθηγητής παρουσίαζε τον ναζιστή ηγέτη με τον ποιμενικό του σκύλο και διάνθιζε την εικόνα με τη φράση: «Σας είπαν πως είμαι ένα τέρας, για να μη μάθετε πως εγώ πολέμησα εναντίον των τεράτων που σήμερα κυβερνούν και κυριαρχούν στον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ξέσπασε η κατακραυγή στο διαδίκτυο, ο Καστρούτσι αμετανόητος απάντησε με άλλη ανάρτηση, επισημαίνοντας πως «οι ευγενείς επικριτές του tweet μου δεν έχουν κατανοήσει κάτι βασικό: πως ο Χίτλερ, μη όντας φυσικά ένας άγιος, σε εκείνη την ιστορική στιγμή υπερασπιζόταν ολάκερον τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Κατόπιν, η ανάρτηση με τον Χίτλερ κατέβηκε, όμως αντικαταστάθηκε από άλλη που ανέφερε: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά πάντα βρίσκει τον μπελά του όποιος το υποδεικνύει». Νωρίτερα, ο Καστρούτσι είχε επικαλεσθεί «την ελευθερία της γνώμης» και πως όλα αυτά αποτελούν «προσωπική του γνώμη», εκτός «της διδακτικής δραστηριότητας». Το ίδιο απάντησε και στον πρόεδρο του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Στέφανο Παλιαρίνι.

Πριν από την ανάρτηση που προκάλεσε πανεθνικές αντιδράσεις, ο Καστρούτσι την 20ή Νοεμβρίου είχε αναρτήσει και άλλο αντισημιτικό μήνυμα, με μία φράση του Ρουμάνου φασίστα, ιδρυτή της Σιδηράς Φρουράς, Κορνέλιου Ζελέα Κοντρεάνου: «Δεν υπάρχει κάτι που να φοβούνται περισσότερο οι Εβραίοι από την ενότητα ενός λαού».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση εβραϊκών οργανώσεων, που έκαναν έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει δράση. Την ανησυχία της για το ότι ένας καθηγητής πανεπιστημίου δημοσιεύει φιλοναζιστικά και αντισημιτικά παραληρήματα εξέφρασε και η υφυπουργός Παιδείας Άνα Ασκάνι, ενώ ο υπουργός Παιδείας Λορέντσο Φιοραμόντι ενημέρωσε μέσω Twitter πως επικοινώνησε με τον πρύτανη Φράτι για να ληφθούν μέτρα και επεσήμανε πως «με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των αποδοκιμασιών είχε δεχθεί και ο πρύτανης, ο οποίος αρχικά είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τα φιλοναζιστικά μηνύματα του Καστρούτσι, αποδίδοντάς τα σε «προσωπικές απόψεις» και αρκούμενος να δηλώσει απλώς πως το πανεπιστήμιο είναι δεδηλωμένα αντιφασιστικό και πως απορρίπτει κάθε ιστορικό αναθεωρητισμό αναφορικά με τον ναζισμό. Μετά την κατακραυγή, ο Φράτι ανασκεύασε, δημοσιεύοντας πως «οι επονείδιστες αναφορές του καθηγητή Καστρούτσι προσβάλλουν την ευαισθησία του συνόλου του ακαδημαϊκού προσωπικού».

Πηγές: La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero, huffingtonpost.it, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης