Οι τομείς συνεργασίας και η διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη των οικονομιών των κρατών – μελών τίθενται επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη ρωσική πόλη Ουφά (περιοχή Μπασκιρία). Πρόκειται για το 7ο ραντεβού των «αναδυόμενων οικονομιών», στο οποίο θα προεδρεύσει αυτή τη φορά η Ρωσία. Ποιες μπορεί να είναι, όμως, οι κοινές εθνικές προτεραιότητες των χωρών αυτών στις σύγχρονες συνθήκες;

Η BRICS σήμερα είναι ένα σύστημα σχέσεων που βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία και στη δυνατότητα εφαρμογής μιας ενιαίας στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις εθνικές προτεραιότητες. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μέχρι το 2025, η BRIСS δεν αποκλείεται να έχει δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Κρίσιμη για την πολιτική ενοποίησή της θα είναι η Σύνοδος στην Ουφά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μελετών της BRICS, Γκεόργκι Τολοράγια, μίλησε στη RBTH για τα αποτελέσματα του ακαδημαϊκού συνεδρίου του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Κατά τη διάρκειά του οι πέντε χώρες-μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) συζήτησαν για το μέλλον αυτής της ένωσης.

«Έχουμε συμφωνήσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της BRICS. Το έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε στην Ουφά από τον συντονιστή της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας. Σε αυτό δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, ωστόσο καθορίζεται το φάσμα των προβλημάτων. Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω στην οριοθέτηση των στόχων που η BRICS πρέπει να επιτύχει και στη μορφή που θα έχει το 2025» δήλωσε ο Γκεόργκι Τολοράγια στην ιστοσελίδα RBTH . Και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι έως το 2025 η BRIСS θα αυξήσει σημαντικά τον ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Ίσως, ακόμη και το δικό της οικονομικό σύστημα που θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο, να επιλυθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα και να πραγματοποιηθούν πολλά έργα υποδομής».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Πηγή: Rossiyskaya Gazeta / RBTH

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης