Μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, γρίφος παραμένει ποιος πρόκειται να αναλάβει το τιμόνι της χώρας, σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο.

Η Τερέζα Μέι είναι εκείνη που εμφανίζεται να προορίζεται για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η Τερέζα Μέι;

«Η νέα σιδηρά κυρία» γράφουν τα ξένα Μέσα, αναφερόμενα στην υποψήφια πρωθυπουργό. Το 2013 δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και καθημερινά υποβάλλεται σε ενέσεις ινσουλίνης. Ερωτώμενη για την ασθένειά της είχε απαντήσει: «Συνεχίζουμε και συνηθίζουμε να ζούμε με αυτό».

Ακόμη ένα ατού της εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι έχει αποφύγει αποτελεσματικά να εμπλακεί το όνομά της σε πολιτικές ίντριγκες εσωκομματικάΟ τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την προσωπική της ζωή συνδέεται άρρηκτα με το πώς λειτουργεί στον πολιτικό στίβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη ψηφοφορία για τη διαδοχή, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών επικράτησε συγκεντρώνοντας 165 ψήφους και δεύτερη κατετάγη η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ με 66 ψήφους υπέρ της.

Ο υπέρμαχος του Brexit που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Μάικλ Γκόουβ ήταν τρίτος με 48 ψήφους.

Η 59χρονη υπουργός είναι ο άνθρωπος που έχει κρατήσει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την καρέκλα του υπουργείου, ενώ είναι γνωστή για τη σοβαρότητα που τη διακατέχει και τη σκληρή της δουλειά. Ακόμη ένα ατού της εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι έχει αποφύγει αποτελεσματικά να εμπλακεί το όνομά της σε πολιτικές ίντριγκες εσωκομματικά. Δεν εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και κρατά χαμηλό προφίλ.

Ένας συνάδελφός της, ο Ken Klark, είπε αναφερόμενος στη Μέι: «Είναι μία πραγματικά δύσκολη γυναίκα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξαναγνωρίσει μία γυναίκα με τόσο «ατσάλινο» χαρακτήρα και έχει συνεργαστεί μαζί της: τη Μάργκαρετ Θάτσερ…

Γεννημένη το 1956, η Μέι μεγάλωσε στο Oxfordshire και ήταν το μοναχοπαίδι της οικογένειας. Ήδη από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχοντας… ροπή προς το κόμμα των Συντηρητικών. Ήταν μια επιμελής μαθήτρια και παραμένει βαθιά θρησκευόμενη. Θαύμαζε τον Geoffrey Boycott, έναν «πεισματάρη» παίκτη του κρίκετ. Τελείωσε τις σπουδές της στην Οξφόρδη, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον. Συμμετείχε στα κοινωνικά ντιμπέιτ της Κοινότητας της Οξφόρδης και ήταν μέλος της φοιτητικής παράταξης των Συντηρητικών.

Σε μία από τις συνεδριάσεις της παράταξης, ένας συμφοιτητής της, ο Μπεναζίρ Μπούτο -μελλοντικός πρωθυπουργός του Πακιστάν-, τη συνέστησε στον μέλλοντα σύζυγό της, τον Φίλιπ Μέι.

Έχει απασχοληθεί στον οικονομικό κλάδο. Μεταξύ άλλων δούλεψε στην Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ παράλληλα σχεδίαζε τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Πρώτη φορά κάθισε στα έδρανα του κοινοβουλίου το 1997, ως εκπρόσωπος του Maidenhead, ενός εύπορου δήμου του Λονδίνου.

Ως υπουργός Εσωτερικών αντιστάθηκε στο αίτημα των Αμερικανών για την έκδοση του Gary McKinnon, ενός Βρετανού που είχε κατηγορηθεί για διαδικτυακό χάκινγκ.

Η πολιτική «αχίλλειος πτέρνα» της, μεταδίδουν οι «New York Times», θεωρείται το ζήτημα της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους ανά έτος. Το μεταναστευτικό συγκαταλεγόταν στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της. Παρά τις δεσμεύσεις του Κάμερον, το 2015 καταγράφηκαν 330.000 νέοι μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης