Ποια χώρα κατέχει την «πρωτιά» στο κόστος διδάκτρων των Πανεπιστημίων;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 19:17
Ποια χώρα κατέχει την «πρωτιά» στο κόστος διδάκτρων των Πανεπιστημίων;
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το κόστος για τους φοιτητές παρουσιάζει εντυπωσιακές διαφορές στην Ευρώπη.

Τα υψηλότερα δίδακτρα υπάρχουν στην Αγγλία, στην οποία οι φοιτητές πληρώνουν μέχρι 9.000 λίρες (περίπου 11.500 ευρώ) ανά ακαδημαϊκό έτος, ενώ 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστρίας, στις περισσότερες περιπτώσεις τα Πανεπιστήμια δεν χρεώνουν δίδακτρα. Στην έκθεση τονίζεται ότι μεγάλες διαφορές υπάρχουν και όσον αφορά την υποστήριξη των φοιτητών, η οποία είναι γενναιόδωρη στη Γερμανία, στις σκανδιναβικές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι φοιτητές στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λαμβάνουν περιορισμένη μόνον οικονομική υποστήριξη. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές διαφορές όσον αφορά το ποιος δικαιούται υποστήριξη. Τα οικογενειακά επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές στους γονείς φοιτητών αποτελούν σημαντικό στοιχείο τού συνολικού πακέτου υποστήριξης των φοιτητών στις μισές περίπου χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα, τα υψηλότερα παρατηρούνται, όπως προαναφέρθηκε, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία). Έως το 2012 ανέρχονταν σε 3.375 λίρες το χρόνο για τις προπτυχιακές σπουδές (bachelor). Από το Σεπτέμβριο τού 2012, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στην Αγγλία, όπου τα βασικά δίδακτρα ξεκινούν από 6.000 λίρες και μπορεί να φθάνουν τις 9.000 λίρες. Οι φοιτητές στην Αγγλία παίρνουν δάνειο για να πληρώσουν τα δίδακτρα και δεν είναι υποχρεωμένοι να το εξοφλήσουν, έως ότου βρουν δουλειά με σχετικά καλές αποδοχές. Στην Ουαλία, ωστόσο, το πρόσθετο κόστος των διδάκτρων, για τους φοιτητές που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην περιοχή, αναλαμβάνεται από την κυβέρνηση, ακόμη και αν σπουδάζουν εκτός Ουαλίας. Στο μεταξύ, στη Βόρεια Ιρλανδία, τα δίδακτρα αυξάνονται μόνο σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και ανήλθαν σε 3.465 λίρες το 2012/13.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι 9 χώρες, όπου οι φοιτητές (όχι, όμως, αυτοί που είναι εκτός Ε.Ε.), δεν πληρώνουν δίδακτρα. Στη Γερμανία, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012/13, δύο ομόσπονδα κράτη (Bαυαρία και Κάτω Σαξονία) χρεώνουν δίδακτρα, ενώ τα άλλα 14 όχι. Ωστόσο, το ποσοστό των φοιτητών που πληρώνουν δίδακτρα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.

Για τους φοιτητές που έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δίδακτρα τείνουν να είναι υψηλότερα. Συνήθως τα καθορίζουν τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αν και σε ορισμένες χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία) υπάρχουν κανονισμοί σε κεντρικό επίπεδο, που διέπουν τα επίπεδα των διδάκτρων.

Τέλος, τα επίπεδα των διδάκτρων είναι συνήθως υψηλότερα για τις μεταπτυχιακές σπουδές (δεύτερος κύκλος) απ’ ό,τι για τις προπτυχιακές (πρώτος κύκλος) και στο δεύτερο κύκλο, συνήθως τα δίδακτρα βαρύνουν περισσότερους φοιτητές.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 19:20