Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Sos Mediterranèe», η ιταλική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις με στόχο να ακυρωθεί η εγγραφή στο νηολόγιο του Παναμά του πλοίου Aquarius, το οποίο παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ξεκίνησε η σχετική διαδικασία ακύρωσης. Σύμφωνα με τις δυο ΜKO, η απόφαση ελήφθη «υπό την σαφή οικονομική και πολιτική πίεση της Ιταλίας» ενώ «πρόκειται για μέτρο που καταδικάζει εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά -που αναζητούν απεγνωσμένα προστασία- να πνιγούν στην θάλασσα. Mια απόφαση η οποία πλήττει σοβαρά στην ανθρωπιστική αποστολή Aquarius».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική κυβέρνηση διαψεύδει ότι άσκησε πιέσεις επί του Παναμά και από την μεριά του, ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι «είναι σαφές πως καμία χώρα δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ταυτίζεται με ένα πλοίο που παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην θάλασσα, αρνείται να συνεργαστεί με την λιβυκή ακτοφυλακή και επιτίθεται σε δημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως σε εκείνη της Ιταλίας».

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το πλοίο Aquarius έχει διασώσει 58 μετανάστες και πρόσφυγες στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την αποβίβασή τους σε λιμάνι της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης