Νέα συνάντηση με τη διάσημη ακτιβίστρια και πολιτικό της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, είχε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της στην ασιατική χώρα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν εκ νέου στο σπίτι της Aung San Suu Kyi στην οικονομική πρωτεύουσα Γιανκούν, όπου η τελευταία παρέμενε για πολλά χρόνια υπό κατ’ οίκων περιορισμό με εντολή του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την επιθυμία των Η.Π.Α. για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην ασιατική χώρα. Από την πλευρά της η Aung San Suu Kyi εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Μιανμάρ θα καταφέρει να μπει στον «δρόμο της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση της χώρας, επέτρεψαν στο κόμμα της να συμμετάσχει χωρίς κανένα περιορισμό στις επερχόμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τη διάσημη ακτιβίστρια μέσα σε ένα «εξαιρετικό κλίμα», όπως ανέφερε η Hillary Clinton. Στη διάρκεια των επαφών τους, η Hillary Clinton ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα ενισχύσουν οικονομικά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι Η.Π.Α. έχουν επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην ασιατική χώρα σε μια προσπάθεια να πιέσουν το στρατιωτικό καθεστώς να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το ταξίδι της Hillary Clinton αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσία κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, δείχνοντας την αλλαγή γεωστρατηγικής πολιτικής που συντελείται από την πλευρά των Η.Π.Α..

Ήδη ο Barack Obama είχε ξεκαθαρίσει στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοδεία του προέδρου των Η.Π.Α. τον περασμένο Νοέμβριο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε συνδυασμό με το τωρινό ταξίδι της Hillary Clinton στη Μιανμάρ και το πρόσφατο του αντιπροέδρου, Joe Biden, στην Ιαπωνία εντάσσονται στην προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να περιορίσει τη δυναμική της ολοένα αυξανόμενης οικονομίας της Κίνας.

Η Aung San Suu Kyi έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο μετά τον τερματισμό των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί από τις Αρχές της χώρας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ.

Δείτε το video…

«Εποικοδομητικές συζητήσεις»

Νωρίτερα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Thein Sein όσο και με άλλους υπουργούς, στους οποίους επανέλαβε την πάγια θέση των Η.Π.Α. για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

«Είχαμε εγκάρδιες και εποικοδομητικές συζητήσεις», τόνισε η Hillary Clinton σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου.

«Ο πρόεδρος μου είπε ότι ελπίζει να προχωρήσει η χώρα του το συντομότερο δυνατό σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά μου τον διαβεβαίωσα ότι έχει την υποστήριξή μας. Η Μιανμάρ βρίσκεται ακόμα στην αρχή και έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να διανύσει», πρόσθεσε.

Η Μιανμάρ επιθυμεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης λήψης δανείων από το εξωτερικό. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ζητάει την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων καθώς και την ελεύθερη συμμετοχή μελών της Αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, επιθυμεί διακοπή των εμπορικών της σχέσεων με τη Β. Κορέα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η ασιατική χώρα εξάγει όπλα στην Πιονκγιάνκ.

Διαβάστε επίσης:
Αισιοδοξία Hillary για τη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 00:31
«Ύψιστη προτεραιότητα η παρουσία των Η.Π.Α. στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 04:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης