Αυξήθηκε την Παρασκευή η διεθνής πίεση στην Καμπότζη, από την οποία ΗΠΑ και Ε.Ε. ζητούν να ανακαλέσει την απόφασή της να θέσει εκτός νόμου το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή κρίσιμης σημασίας εκλογών.

Η διάλυση του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP), την οποία αποφάσισε την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο, αποτελεί την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων εναντίον του μόνο αξιόπιστου αντιπάλου του πρωθυπουργού Χουν Σεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή ώθησε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες να ανεβάσουν τους τόνους και να κάνουν λόγο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Καμπότζης.

Η κατάσταση είναι εδώ και μήνες οξυμένη στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία κυβερνάται εδώ και 32 χρόνια από τον Χουν Σεν, τον οποίο οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι επιθυμεί να εκκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου.

Την Πέμπτη δικαστήριο απαγόρευσε σε περισσότερα από 100 μέλη του κόμματος να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Καμπότζης για πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα έχει «ένα μόνο κόμμα», κατήγγειλε η Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το CNRP έχασε τον επικεφαλής του, τον Κέμ Σόχα, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «προδοσία και κατασκοπία», οι οποίες επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, αποφάσισε τη διάλυση του CNPR με την κατηγορία της «συνομωσίας» με το εξωτερικό.

Λίγες ώρες αργότερα η Ουάσινγκτον επικοινώνησε με την Πνομ Πενχ ζητώντας της «να ακυρώσει τα πρόσφατα μέτρα». Καταγγέλλοντας «ένα πισωγύρισμα στη δημοκρατική εξέλιξη» της Καμπότζης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την υποστήριξη που προσφέρουν στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Ε.Ε., η οποία προειδοποίησε ότι οι εκλογές της επόμενης χρονιάς δεν θα είναι αξιόπιστες, αν δεν συμμετέχει σε αυτές το CNPR.

«Μια εκλογική διαδικασία από την οποία έχει αποκλειστεί αυθαίρετα το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είναι νόμιμη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αποτελεί προ»υπόθεση για να μπορέσει η Καμπότζη να συνεχίσει να επωφελείται των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ, πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Πνομ Πενχ και δεν υπήρχαν συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα του CNRP, αν και η διάλυση του κόμματος ήταν το βασικό θέμα που συζητούσαν χθες οι πολίτες.

«Είναι πολύ άδικο. Είναι σα να κλέβουν τη βούληση του λαού»,», σχολίασε ο Λι Χούορ. «Οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί φοβούνται την αστυνομία και τους πυροβολισμούς», πρόσθεσε.

Μετά τη σύλληψη του Κεμ Σόχα περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από το νέο κύμα διώξεων. Τους υπόλοιπους τους απείλησε ο Χουν Σεν με «κόλαση», «αν δεν εντάσσονταν στις τάξεις του».

Χθες επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, εκτιμώντας ότι με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο «εγγυήθηκε την ειρήνη».

Σε ηλικία 65 ετών ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης παρουσιάζεται εδώ και 32 χρόνια ως ο μοναδικός που μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.

Ο Χουν Σεν έχει τη στήριξη της Κίνας και μέχρι τώρα δεν έχει φανεί να αντιδρά στις ξένες πιέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης