Συνεχίζεται η πίεση από τη διεθνή σκηνή, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για δημοσιοποίηση επιπλέον στοιχείων, τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι η επιχείριση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Δύο αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να αποκαλύψουν υποστηρικτικά στοιχεία που θα επιτρέψουν μία εκτίμηση σχετικά με το αν έγιναν σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε αν ο σχεδιασμός της επιχείρησης έδωσε τη δυνατότητα να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής για τις εξωδικαστικές, τις συνοπτικές και τις αυθαίρετες εκτελέσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση ο Χέινς και ο Σέινιν αναφέρουν ότι «η χρήση θανατηφόρας βίας μπορεί να επιτρέπεται” εναντίον τρομοκρατών “σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις».

“Παρόλα αυτά ο κανόνος θα πρέπει να είναι ότι οι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες μέσω των νομικών διαδικασιών της σύλληψης, της δίκης και της τιμωρίας”, πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαιρέτισε την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από μεριάς μας όσον αφορά αυτή την εξέλιξη», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε στους δημοσιογράφους.

Εντωμεταξύ ένας αμερικανός πρώην δικηγόρος -που ήταν βασικός εισαγγελέας στη δίκη της Νυρεμβέργης εναντίον των Ναζί- επέκρινε τη χώρα του επειδή αρνήθηκε στον Μπιν Λάντεν μία «δίκαιη δίκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης