Ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του πρώην αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού Αλφρέδο Αστίς, ζήτησε να επιβληθεί η ενάγουσα αρχή για το ρόλο του σε σειρά εγκλημάτων στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), περιλαμβανομένων των δολοφονιών δύο Γαλλίδων μοναχών, της Αλίς Ντομόν και της Λεονί Ντικέ, που είχαν “εξαφανιστεί”.

«Ζητώ να καταδικαστεί ο Αλφρέδο Αστίς σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, είπε ο δικηγόρος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αργεντινής, Μαρτίν Ρίκο, στην δίκη για τα εγκλήματα σε βάρος περίπου 5.000 ανθρώπων στην διαβόητη σχολή του μηχανικού του πολεμικού ναυτικού (ESMA). «Τον θεωρώ συνυπεύθυνο για 12 υποθέσεις απαγωγών, συνυπεύθυνο για βασανιστήρια ιδιαζόντως ειδεχθή και φόνους ιδιαζόντως ειδεχθείς σε 5 υποθέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι Γαλλίδες μοναχές είχαν απαχθεί την 8η και 10η Δεκεμβρίου 1977. Μάλιστα, δέκα αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της συνιδρύτριας της οργάνωσης «Μητέρες της Πλατείας Μαΐου», Ασούκενα Βιγιαφλόρ, είχαν απαχθεί στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 59χρονος πρώην αξιωματικός, γνωστός με το προσωνύμιο «ξανθός άγγελος του θανάτου», είναι ανάμεσα στους 19 κατηγορούμενους στην δίκη και εξακολουθεί να παρουσιάζεται αμετανόητος για τις πράξεις του. Κατά τα επίσημα στοιχεία περίπου 9.000 άνθρωποι απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο “βρώμικο πόλεμο” της χούντας της Αργεντινής εναντίον της αριστεράς και των διαφωνούντων, όμως πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 30.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης