Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Σάμεχ Φάχμι, κι άλλοι έξι πρώην αξιωματούχοι θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια συμφωνίας για εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες η εισαγγελία της Αιγύπτου. Οι συλληφθέντες πρόκειται να δικαστούν από κακουργιοδικείο με την ημερομηνία να ανακοινώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Οι κατηγορούμενοι έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας, προέβησαν στην κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας και επέτρεψαν σε άλλους να αποσπάσουν οικονομικά οφέλη πουλώντας κι εξάγοντας αιγυπτιακό αέριο στο κράτος του Ισραήλ σε χαμηλή τιμή, κάτω από τις τιμές της αγοράς διεθνώς την εποχή της σύναψης του συμβολαίου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζεται ότι η επίμαχη συμφωνία προκάλεσε ζημίες ύψους 714 εκατ. δολαρίων στο αιγυπτιακό δημόσιο, επιτρέποντας σε Αιγύπτιο επιχειρηματία να αποσπάσει τεράστια κέρδη.

Το Ισραήλ αγοράζει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αίγυπτο, βάσει μιας ρύθμισης που είχε συμπεριληφθεί στην διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1979.

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται επί χρόνια για το ότι το αέριο πωλείται σε προνομιακές τιμές και ότι η εταιρία East Mediterranean Gas (EMG), που το προμηθεύει, παραβιάζει διάφορους κανονισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, στέλεχος της ισραηλινής εταιρίας Merhav, η οποία είναι εταίρος της EMG, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στη συμφωνία για την οποία διώκονται οι συλληφθέντες.

Η ποινική τους δίωξη εντάσσεται στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς που κυριαρχούσε επί των 30 ετών διακυβέρνησης του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, από την κυβέρνηση που διόρισαν οι στρατηγοί στην Αίγυπτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης