Ποινικές διώξεις σε Σαουδάραβες ακτιβιστές

Ποινικές διώξεις σε Σαουδάραβες ακτιβιστές
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν δεκαέξι άτομα, αγωνιστές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Σ. Αραβία.

Τα εν λόγω άτομα βαρύνονται με τις κατηγορίες της στάσης και της παραβίασης της κρατικής ασφάλειας, «αφού όμως έχουν παραμείνει γιά περισσότερους από 48 μήνες στη φυλακή», αναφέρουν οι συνήγοροί τους.

Πρόκειται για καθηγητές, δικηγόρους, αγωνιστές, οι οποίοι κρατούνται από το 2007, όταν βρέθηκαν στη πόλη Τζέντα, να διαβουλεύονται για την υλοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Οι συνήγοροί τους αναφέρουν ότι «οι 16 στο δικαστήριο πρόκειται να αντιμετωπίσουν πολλές κατηγορίες, ανάμεσά τους: παρακίνηση εναντίον του βασιλικού θεσμού, απόπειρα στάσης, χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, τέλεση εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, ξέπλυμα 'μαύρου' χρήματος και απόπειρα ίδρυσης μιας πολιτικής οργάνωσης --αυτές όμως, δεν επιτρέπονται από το σαουδαραβικό νόμο».

Στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον και συγχρόνως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη, η Σαουδική Αραβία είναι μία απόλυτη μοναρχία, που δεν ανέχεται τους διαφωνούντες.

Ο συνήγορος Μπάσιμ Αλίμ, ο μοναδικός που θα επιτραπεί να παραστεί στο δικαστήριο, ανέφερε επίσης ότι «οι ανακρίσεις των φυλακισμένων έγιναν με τρόπο μυστικό(...)σε μία βίλα στα περίχωρα της Τζέντα, φρουρούμενη συνεχώς από αστυνομικούς, με πολιτική περιβολή, κι απροσπέλαστη».

Οι κατηγορούμενοι επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων ότι «χιλιάδες κρατούνται σήμερα στις φυλακές του βασιλείου, χωρίς να προσάγονται σε δίκη, την ώρα που η νομοθετική διάταξη, για ανώτατο όριο έξι μηνών στην προσωρινή κράτηση, παραμένει ένα γράμμα κενό».

Οι ίδιοι κατάφεραν να «ανεβάσουν» στο YouTube, τον Απρίλιο, ένα 10λεπτο σχετικό βίντεο, που μέσα σε 24 ώρες το είδαν περίπου εννέα χιλιάδες επισκέπτες.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει «τουλάχιστον 160 συλλήψεις πολιτικών αγωνιστών μετά από τον Φεβρουάριο, φέτος» στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Μαΐου 2011, 20:04