Στην ανάγκη να υπάρξει πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και να ολοκληρωθεί με την Τουρκία η συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών αναφέρθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Μόρτον Μπότσκοφ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Μ. Μπότσκοφ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ είπε ότι διεξήχθη εκτενής συζήτηση στο θέμα αυτό χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Ως γνωστό, η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία επαναπροώθησης την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την κοινή επιστολή των υπουργών εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας που ζητούν την αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων η Σ. Μάλστρομ εξέφρασε την αντίθεσή της με το περιεχόμενο της επιστολής υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σέγκεν παραείναι σημαντικό για να καταστεί όμηρος μιας προεκλογικής εκστρατείας». Η κοινοτική επίτροπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθεί λύση με ευρωπαϊκή προσέγγιση και μέσα από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης