Θετικό αντίκτυπο είχε στο Ιράν η τελευταία πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να μετατρέπεται το χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο του Ιράν σε πυρηνικό καύσιμο υψηλού εμπλουτισμού στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, ο τελευταίος δήλωσε σχετικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για κάτι το θετικό. Γι’ αυτό η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα μας βοηθήσει να βρούμε μια καλή φόρμουλα».

Πιο συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Κίνας στην τελευταία εξέλιξη. Η Γερμανία είπε δια στόματος του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχελμ, ότι αξία θα είχε μόνον μια «συγκεκριμένη δέσμευση» του Ιράν απέναντι στην ΙΑΕΑ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι περιμένει να ακούσει την επίσημη αντίδραση του Ιράν στην πρόταση της ΙΑΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η Κίνα υπογράμμισε δια στόματος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γιάνγκ Τζιετσί, την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης