Πιο κοντά στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Καταλονία;

Πιο κοντά στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Καταλονία;
Με πλειοψηφία 2/3, η Βουλή της Καταλονίας ενέκρινε την πρόταση των κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία να ζητήσουν από το ισπανικό κοινοβούλιο την αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή του.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν όλα τα κόμματα, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο: συνολικά 87 ψήφοι υπέρ, έναντι 47 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Η πρόταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί από την Βουλή της Ισπανίας, αφού τα εθνικά κόμματα, Λαϊκό (ΡΡ), Σοσιαλιστικό (PSOE) και UPyD, έχουν απορρίψει ως αντισυνταγματική την πρόταση των Καταλανών. Τα τρία αυτά κόμματα ελέγχουν σε ποσοστό 85% την Βουλή.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τοπική βουλή της Καταλονίας πέτυχε έναν πρώτο στόχο: να προκαλέσει γκρίνια στις τάξεις των σοσιαλιστών, αφού από το «αδελφό» σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας PSC, υπήρξαν τρεις διαρροές. Για το θέμα ρωτήθηκε η Νο.2 του PSOE, Έλενα Βαλενθιάδο, η οποία πέταξε το «μπαλάκι» στους Καταλανούς σοσιαλιστές: «Το PSC είναι αδελφό κόμμα, αλλά είναι άλλο κόμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το PSC με απόφαση που εγκρίθηκε από το 80% των μελών του αποφάσισε να μην στηρίξει τις αποφάσεις των υπόλοιπων καταλανικών κομμάτων, αλλά να ταχθεί υπέρ της γραμμής του ισπανικού PSOE και να απορρίψει το δημοψήφισμα. Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διπλό θα είναι το ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα καταλανικά πολιτικά κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος (κεντροδεξιά, ρεπουμπλικανική αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά και Πράσινοι) ήρθε με διαδικασίες-εξπρές, είχε πει τότε ο Αρτούρ Μας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξαν πολλά «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 12:53