Στην ετήσια εκδήλωση της Λέσχης Bilderberg θα βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των 130 συμμετεχόντων από είκοσι χώρες συγκαταλέγονται οι Εμμανουέλ Μακρόν (Υπουργός Οικονομίας Γαλλίας), Τζορτζ Οσμπορν (Υπουργός Οικονομικών Μ. Βρετανίας), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας), Κριστίν Λαγκάρντ (Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ), Μπενουά Κερέ (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση θα γίνει στις 9 – 12 Ιουνίου στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Σαξωνίας. Η Διεύθυνση της Σαξονίας απαγόρευσε διαδηλώσεις καθώς και τις πτήσεις σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπλάνα σε απόσταση περίπου 1,4 χιλιομέτρων γύρω από το ξενοδοχείο.

Σκοπός της συμμετοχής, των επαφών και των συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη είναι η προβολή και η προώθηση των συμφερόντων της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή της πορείας της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας κ. Μακρόν και παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, τους συνδέει η ανάγκη για την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων για μια Ευρώπη των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι τον Ιούνιο στην αντίστοιχη εκδήλωση είχαν παρευρεθεί τρεις Ελληνες. Επρόκειτο για τους Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Titan και στέλεχος του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων) Παναγιώτη Πικραμένο (πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ελλάδας και πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας) και
Λουκά Τσούκαλη (καθηγητή Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ).

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε πριν 60 χρόνια, το 1954, στο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας (εξ ου και το όνομά της),όπου ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση για «να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ» και «για τη δημιουργία μιας δυνατής και εύρωστης Ευρώπης» λόγω της ανησυχίας που είχε προκληθεί από την αύξηση του αντιαμερικανισμού και την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη. Έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε ετήσια συνεδρίαση συμμετέχουν 130 περίπου άτομα, κυρίως από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Ανάμεσα στα μέλη της περιλαμβάνονται πολιτικοί, νυν και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί από διάφορα κράτη, βασιλείς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, κτλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης