Είναι δικηγόρος, χημικός μηχανικός, φιλόσοφος – και οραματιστής. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013, ο Πρόεδρος Xi Jinping σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο Nazarbayev του Καζακστάν, μίλησε για την «Φιλικότητα μεταξύ των ανθρώπων και τη δημιουργία καλύτερου μέλλοντος».

Αναφέρθηκε στον Αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού πριν από περισσότερα από 2.100 χρόνια, ο οποίος άκμασε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Δυτικών Χαν (206 π.Χ.-24 μ.Χ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος σε αυτή την εποχή, πλέον των 2.000 χρόνων πίσω, ο Xi Jinping επισήμανε την ιστορία των ανταλλαγών στο πλαίσιο του Αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, λέγοντας:

«Είχαν αποδείξει ότι χώρες με διαφορές στη φυλή, τις πεποιθήσεις και το πολιτιστικό υπόβαθρο μπορούν να μοιραστούν απολύτως την ειρήνη και την ανάπτυξη εφ’ όσον παραμείνουν στην ενότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ισότητα και αμοιβαίο όφελος, αμοιβαία ανοχή και μάθηση ο ένας από τον άλλο, με κερδοφόρα αποτελέσματα».

Το όραμα του Xi μπορεί να διαμορφώνει τον κόσμο του 21ου αιώνα. Σχεδίασε και επεξεργάστηκε την πρωτοβουλία Belt and Road, χαλαρά διαμορφωμένη σύμφωνα με τον αρχαίο δρόμο του μεταξιού, αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας το 2013. Ξεκίνησε αυτό το πρωτοποριακό “έργο”, από πολλούς θεωρείται «υπέροχη ιδέα να συνδέσει τον κόσμο με τις οδούς μεταφοράς, βιομηχανικές κοινές επιχειρήσεις, ιδρύματα διδασκαλίας και έρευνας, πολιτιστικές ανταλλαγές και πολλά άλλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το BRI έχει καταστεί η ναυαρχίδα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Το BRI δημιουργεί γέφυρες και συνδέει ανθρώπους από διαφορετικές ηπείρους και έθνη.

Σκοπός του Νέου Δρόμου Μεταξιού είναι να «οικοδομηθεί ενιαία μεγάλη αγορά και να αξιοποιηθούν πλήρως τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριες αγορές, μέσω της πολιτιστικής ανταλλαγής και της ολοκλήρωσης, να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και η εμπιστοσύνη των κρατών μελών, καταλήγοντας σε ένα καινοτόμο πρότυπο με το κεφάλαιο εισροές, δεξαμενές ταλέντων και βάση δεδομένων τεχνολογίας.

Στη διάρκεια του 19ου Εθνικού Κογκρέσου το 2017, η ΒΡΙ συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Κίνας (CPC) ως τροποποίηση για την προώθηση του στόχου για «κοινά συμφέροντα» και «κοινή ανάπτυξη» που είναι σημαντικοί πολιτικοί στόχοι για την Κίνα.

Αυτή η τροποποίηση του Συντάγματος για την αύξηση της διεθνούς συνεργασίας μέσω της πολύπλευρης προσπάθειας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης είναι μοναδική στην ιστορία της Κίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης