Πυκνό σκοτάδι συνεχίζει να καλύπτει την κατάρριψη αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 298 ανθρώπων (283 επιβάτες, εκ των οποίων 3 μωρά, και 15 μέλη πλήρωμα). Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το μοιραίο Boeing 777 μετέφερε 295 ανθρώπους (280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ανταλλαγής ευθυνών, με το Κρεμλίνο και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται, τη διεθνή κοινότητα να τηρεί στάση αναμονής και τις ΗΠΑ να προσπαθούν έμμεσα να στηρίξουν την «αθωότητα» της Ουκρανίας. Ήδη το CNN μετέδωσε πως ο κυβερνητικός στρατός της χώρας δεν είχε κανένα συμφέρον να καταρρίψει το αεροπλάνο, την ίδια στιγμή που η Μόσχα κάνει λόγο για προβοκάτσια, συνδέοντας το γεγονός με τον πρόσφατο νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων, τον οποίο υιοθέτησε η Ουάσινγκτον ως ένα ακόμα μέσο πίεσης προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών ερευνών, το Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος. Ειδικότερα, υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα «Buk», το οποίο βρίσκεται στο οπλοστάσιο τόσο του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. Εδώ και μήνες η νέα ηγεσία του Κιέβου είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο πως μεταφέρει βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στα σύνορα των δύο χωρών, εξοπλίζοντας παράλληλα τους αντάρτες στα ανατολικά. Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ξεκαθάρισε πως το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε κανένα σήμα κινδύνου, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλα έγιναν ξαφνικά.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα «Buk», που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφουςΟ πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάνει λόγο για «διεθνές έγκλημα των Ρώσων», ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την τιμωρία των υπευθύνων αυτής της απίστευτης τραγωδίας. Το σημείο της συντριβής εντάσσεται στον τομέα που ελέγχεται από ρωσόφωνους αντάρτες και ήδη έχει δοθεί το ελεύθερο στους εμπειρογνώμονες να προχωρήσουν σε έρευνες για τις συνθήκες της συντριβής. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Russia Today, έχουν εντοπιστεί και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Telegraph», το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά το νέο θλιβερό περιστατικό της συντριβής του Boeing. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κι όλα αυτά ενώ φωτιά στην υπόθεση βάζουν οι συνομιλίες ρωσόφωνων αυτονομιστών τις οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και όπου ακούγεται ξεκάθαρα η φράση «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο».

Η αυθεντικότητα, πάντως, του συγκεκριμένου ηχητικού υλικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Η στιγμή της συντριβής:

Ψυχροπολεμικά παιχνίδια στη σκιά της κατάρριψης

Το τελευταίο πράγμα που μπορούσε κάποιος να φανταστεί ήταν ότι οι Μαλαισιανές Αερογραμμές, μετά την εξαφάνιση ενός επιβατικού αεροσκάφους τους στον Ειρηνικο τον περασμένο Μάρτιο, θα γνώριζαν και νέα απώλεια, αυτή τη φορά πάνω από την εμπόλεμη Ουκρανία. Η κατάρριψη συνέπεσε με μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι δυνάμεις του Κιέβου περικυκλώνονται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες και οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών αρνούνται την επιστράτευση για να πολεμήσουν στα ανατολικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες να σκληρύνουν τη στάση τους, προκειμένου να πετύχουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα κάνει τις δικές της κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, ιδρύοντας αναπτυξιακή τράπεζα και αποθεματικό ταμείο μέσω της ομάδας των BRICS και υπογράφοντας οικονομικές συμφωνίες ζωτικής σημασίας με την Κίνα για την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, προκύπτουν ποικίλα ερωτήματα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους, από τη στιγμή μάλιστα που η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει κηρύξει εδώ και τρεις μήνες πολλές περιοχές του ουκρανικού εναέριου χώρου «απαγορευμένες για τις πτήσεις αεροσκαφών υπό τον έλεγχό της».

Το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων (33.000 πόδια) όταν δέχτηκε τα εχθρικά πυρά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο (Eurocontrol), το Boeing βρισκόταν στο επίπεδο πτήσης 330, περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά -εάν επιβεβαιωθεί ότι το επιβατικό καταρρίφθηκε- που σημειώνεται ανάλογο δραματικό επεισόδιο μετά την κατάρριψη της πτήσης KAL 007, ενός επιβατηγού νοτιοκορεατικού αεροσκάφους (Korean Air Lines) τύπου Boeing 747 από σοβιετικά μαχητικά στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου του 1983. Το νοτιοκορεατικό τζάμπο είχε παρεκκλίνει από την πορεία του και πετούσε πάνω από άκρως απαγορευμένη περιοχή στη Χερσόνησο της Σαχαλίνης. Οι σοβιετικοί το είχαν χαρακτηρίσει κατασκοπευτικό. Στο αεροσκάφος εκείνο επέβαιναν συνολικά 269 άτομα, από τα οποία δεν επέζησε κανένα, ενώ η κατάρριψή του είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντισοβιετικές αντιδράσεις από τα δυτικά Μέσα.

«Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο»

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των ρωσόφωνων ανταρτών, όπου υπάρχει η παραδοχή της κατάρριψης ενός αεροσκάφους, το οποίο αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για στρατιωτικό.

Σύμφωνα πάντα με το Κίεβο, πρόκειται για λεγόμενα ανάμεσα στον διοικητή των αυτονομιστών Ίγκορ Μπέζλερ (Μπες), τον Ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν.

Στην πρώτη συνομιλία ο Ίγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο». Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph», «Μπες» είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο Μπέζλερ, γνωστός ηγέτης των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος δρα έξω από τη Χορλίβκα, κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing 777.

«Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος. Έπεσε έξω από το Χράμποβο. Υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών. Στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό μεταγωγικό, τύπου “Antonov-26”, αλλά η επιγραφή λέει “Malaysia Airlines”. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;» αναφέρει ο «Μπες», ενώ ο Κοζίτσιν απαντά πως «μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος».

Σε άλλη συνομιλία, ένας άνδρας που αποκαλείται «Grek» -τον οποίο η «Washington Post» αποδίδει ως «Greek», δηλαδή «Έλληνα», ενώ άλλοι ως «ταγματάρχη»- και ένας στρατιωτικός αναφέρονται στο συγκεκριμένο περιστατικό, με τον «Grek» να δηλώνει με βεβαιότητα ότι «πρόκειται για πολιτικό και όχι για στρατιωτικό αεροσκάφος».

«Στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα, και το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Στη δημοσιότητα η μοιραία λίστα των επιβατών

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η σύγχυση που είχε προκληθεί με τον ακριβή αριθμό των επιβατών, η αεροπορική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο αεροσκάφος.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 295 επιβάτες, ωστόσο στη συνέχεια ανακοινώθηκε επίσημα πως οι επιβαίνοντες ήταν 298 (15 μέλη πλήρωμα και 283 επιβάτες, ανάμεσά τους και 3 μωρά). Η λίστα περιέχει και τις εθνικότητες των επιβατών.

Η μοιραία λίστα

Σύμφωνα λοιπόν με τη λίστα αυτή, στο αεροσκάφος επέβαιναν:

  • 154 Ολλανδοί
  • 27 Αυστραλοί
  • 43 Μαλαισιανοί
  • 11 Ινδονήσιοι
  • 6 Βρετανοί
  • 4 Γερμανοί
  • 4 Βέλγοι
  • 3 Φιλιππινέζοι και
  • 1 Καναδός.

Σύμφωνα με τις Μαλαισιανές Αερογραμμές, στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν ακόμη 47 επιβάτες, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ρωσικός Τύπος: Ποιος κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing;

Ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων για τη συντριβή στην ανατολική Ουκρανία του μαλαισιανού Boeing θέτει σήμερα ο ρωσικός τύπος, διερωτώμενος αν πρόκειται για φιλορώσους αυτονομιστές ή για τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις. «Ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Βεντομόστι».

«Στην πλούσια ιστορία των πολεμικών δραστηριοτήτων με εμπλοκή αυτονομιστών ή ένοπλων ομάδων, ουδέποτε εξεγερμένοι έχουν καταρρίψει επιβατικό αεροπλάνο. Ισχυροί πύραυλοι σπάνια πέφτουν στα χέρια τους» συνεχίζει η εφημερίδα.

Η «Βεντομόστι» υπενθυμίζει εντούτοις πως, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στις 29 Ιουνίου οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια στρατιωτική μονάδα στην οποία υπήρχαν πύραυλοι Bouk, ικανοί να πλήξουν στόχους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Τβόι Ντεν» αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στη συντριβή με τη λεζάντα «Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν ουκρανικό πύραυλο Bouk».

«Οι εξεγερμένοι δεν έχουν τέτοια όπλα» υποστηρίζει επίσης η ίδια λαϊκή εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη πηγή της ρωσικής αεροπορίας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως, όποιος κι αν είναι ο ένοχος, η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την τραγωδία. Το Κίεβο «όφειλε να έχει απαγορεύσει πλήρως τις πτήσεις στις ζώνες όπου μαίνονται οι μάχες (στην ανατολική Ουκρανία)» εκτιμά η πηγή αυτή. Η ίδια υποστηρίζει πως η Ουκρανία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις πάνω από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν κάτω από τα 7.800 μέτρα.

«Πάνω από το ύψος αυτό, οι πτήσεις ήταν δυνατές αλλά απερίσκεπτες» λέει η εν λόγω πηγή.

Μια άλλη πηγή της ουκρανικής αεροπορίας, την οποία επικαλείται επίσης η «Κομερσάντ», επιβεβαίωσε ότι ο εναέριος χώρος ήταν ανοικτός πάνω από τα 7.500 μέτρα.

Το θερμικό σήμα στα ραντάρ

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το αεροπλάνο, που πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων (33.000 πόδια), καταρρίφθηκε από τους ρωσόφωνους αντάρτες, ενώ οι αντάρτες αντίθετα ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο δέχτηκε πυρά από ουκρανικό μαχητικό.

Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει με βάση τις έρευνές τους ότι το μαλαισιανό αεροπλάνο καταρρίφθηκε, όπως δήλωσε Αμερικάνος αξιωματούχος. Ένα ραντάρ έδειξε ότι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος «κλείδωσε» ένα αεροπλάνο στην περιοχή λίγα λεπτά πριν από την πτώση του Boeing. Όπως φάνηκε και σε ένα άλλο σύστημα ραντάρ, στο οποίο είχαν πρόσβαση οι ΗΠΑ, έντονο θερμικό σήμα έκανε την εμφάνισή του την ώρα που το αεροπλάνο χτυπήθηκε.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής:
Σοκαριστικές εικόνες που μεταδίδονται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης με τα πτώματα των επιβατών

Πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

Τα διαβατήρια των θυμάτων...

Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων ανακαλύπτουν συντρίμμια και διαμελισμένα πτώματα...

Πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

Απελπισμένοι οι διασώστες με τις εικόνες που αντικρύζουν...

To δρομολόγιο του αεροσκάφους

Ένας άνδρας με στρατιωτική στολή αδιευκρίνιστης προέλευσης, στα συντρίμμια του αεροπλάνου

Στόχος ο Πούτιν;

Σύμφωνα με σενάριο που επικαλείται το Russia Today, στόχος των δραστών ήταν το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν που ταξίδευε στον ίδιο αεροδιάδρομο και το στίγμα του βρέθηκε στο ίδιο σημείο με εκείνο του Boeing, αλλά με μια διαφορά περίπου μισής ώρας!

«Το προεδρικό αεροπλάνο βρισκόταν εκεί στις 16.21 ώρα Μόσχας και το μαλαισιανό Boeing στις 15.44» ανέφερε πηγή, προσθέτοντας ότι τα δύο αεροπλάνα μοιάζουν στην όψη, έχουν παρόμοιο περίγραμμα, διαστάσεις και χρώματα. Υπάρχει επίσης ένα ακόμη σενάριο, ότι το μαλαισιανό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από άλλο ουκρανικό επειδή θεωρήθηκε πως στο πρώτο επέβαινε ο Β. Πούτιν…

Βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας:

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μοχντ Νατζίμπ Τουν Ραζάκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες για τη συντριβή και διέταξε την άμεση έναρξη έρευνας.

Ποιος και πώς κατέρριψε το αεροπλάνο;

Ειδικός σε αμυντικά θέματα δήλωσε στο BBC ότι για να καταρριφθεί αεροπλάνο που πετά στα 10.000 μέτρα απαιτείται μακράς ακτίνας δράσης πύραυλος εδάφους-αέρος, κατευθυνόμενος από ραντάρ. Αυτό σημαίνει πως είναι απίθανο να καταρρίφθηκε από τους αυτομεταφερόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές αντάρτες και έχουν πολύ μικρότερη ακτίνα δράσης.

Μια άλλη πιθανότητα είναι το επιβατικό -που πετούσε τόσο ψηλά- να καταρρίφθηκε από μαχητικό με πύραυλο αέρος-αέρος. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πρόσβαση στην περιοχή μέσω δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης και με ειδικές μεθόδους που μελετούν τις μεταβολές θερμότητας πρόκειται να διαπιστώσουν την τροχιά την οποία διέγραψε ο πύραυλος που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκεΥπενθυμίζεται πως αριθμός από ουκρανικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί πρόσφατα από μικράς ακτίνας δράσης πυραύλους, επειδή πετούσαν σε χαμηλό ύψος. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εφοδιάζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η περιοχή, πάντως, όπου έπεσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους αποτελεί θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές και στα κυβερνητικά στρατεύματα του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Τετάρτης ουκρανικό μαχητικό τύπου «Sukhoi-25» καταρρίφθηκε από πύραυλο που, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εβλήθη από ρωσικό αεροσκάφος. Την ίδια ώρα, ρωσόφωνοι αντάρτες είχαν καυχηθεί για την κατάρριψη δύο μαχητικών ίδιου τύπου της ουκρανικής αεροπορίας. Από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε τότε πως το δεύτερο τζετ εβλήθη από πύραυλο εδάφους-αέρος, αλλά ο πιλότος του διεσώθη με αλεξίπτωτο.

Νωρίτερα, στις αρχές της εβδομάδας, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι στρατιωτικό μεταγωγικό της αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο που είχε εκτοξευτεί από ρωσικό έδαφος.

Επιμέλεια: Κώστα Μπετινάκης, Ανδρέας Ντίνης

Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιο σοκ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014, 18:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης