Για ανειλικρινή στάση στην υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν χωρίς ειλικρίνεια στην υπόθεση με δεδομένη την άρνηση της Ουάσινγκτον για την έκδοση του αυτοεξόριστου ιμάμη, o οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. 

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς ειλικρίνεια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο ‘A Haber’, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη «μη εποικοδομητική στάση» της Ουάσινγκτον στη συγκεκριμένη υπόθεση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι Αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στη σύλληψη χιλιάδων δημοσιογράφων, διπλωματών, δικαστών, μελών του στρατού και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους ότι διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι έχουν σχέσεις με τον Γκιουλέν. 

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 1999. 

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει στον Εντογάν ότι οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν την έκδοση του Γκιουλέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. 

Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης