Για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι απέσπασε από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, τη διαγραφή παραγράφων της πιο πρόσφατης έκθεσής τους.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέπεται να τροποποιεί και να παρακωλύει ανεξάρτητες εκθέσεις του ΟΗΕ για τις κυρώσεις της Βόρειας Κορέας απλά και μόνο διότι δεν της αρέσει αυτό που λένε. Τελεία» τόνισε η Χέιλι σε ανακοίνωσή της.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία άσκησε πιέσεις στην επιτροπή να τροποποιήσει την έκθεσή της (…). Αυτό αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και μια κηλίδα η οποία σπιλώνει το σημαντικό έργο της επιτροπής» συνέχισε.
«Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη (του ΟΗΕ) -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» επέμεινε.
Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τις εκθέσεις πριν από τη δημοσιοποίησή τους.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, διότι το προσχέδιο της έκθεσης είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ και εξέφρασε την αντίθεσή του στο περιεχόμενό του.
Η έκθεση τόνιζε στην αρχική της εκδοχή ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει διακόψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, και ότι συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ στις εξαγωγές και τις εξαγωγές.

Από το τροποποιημένο κείμενο αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι που έκαναν λόγο για ρωσικές εταιρείες που φέρονται να παραβίασαν κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης