Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μπορεί να επιδεικνύει με έναν νέο νόμο τη μέγιστη σκληρότητα κατά των προσφύγων, αλλά την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων αγωνίζονται εναντίον του.

Η αυθόρμητη αντίσταση στην Ιταλία κατά του υπουργού Εσωτερικών και της σκληρής γραμμής του για την πολιτική μετανάστευσης αυξάνεται. Δεκάδες δήμαρχοι και τοπικοί πολιτικοί εξεγείρονται αυτές τις μέρες σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στον νέο νόμο για την εσωτερική ασφάλεια, που ονομάζεται νόμος Σαλβίνι. Τον αποκαλούν «απάνθρωπο» και «αντισυνταγματικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρνηση του Σαλβίνι να δεχτεί στην Ιταλία 49 μετανάστες σε δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο πυροδοτεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Μετά τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος στην προσευχή του για τα Θεοφάνια στη Ρώμη ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια, οι δήμαρχοι της Νάπολης Luigi de Magistris και του Παλέρμο στη Σικελία Leoluca Orlando συμφώνησαν να αποδεχθούν τους μετανάστες.

Υπό τη συμβολική σημαία του Παλέρμο, το σκάφος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mediterranea προμηθεύει δύο πλοία ΜΚΟ με τους 49 πρόσφυγες με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. «Αλλά οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να ανοίξουν τα λιμάνια» δήλωσε ο Orlando στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Προβαίνοντας σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, ο Orlando διέταξε τους υπαλλήλους του να παρακούσουν τους νέους κανόνες της μεταναστευτικής πολιτικής και να συνεχίσουν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο. Ο νόμος Σαλβίνι παραβιάζει «το ιταλικό σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία έχουν συνταχθεί στο πλευρό του Orlando, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, όπως η Νάπολη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης